Zece de Bate 12-21 Decembrie

10 de Bate, 12-21 Decembrie
Cartea de Tarot Zece de Bâte este asociată cu ultima decadă din zodia Săgetătorului, perioada 12-21 Decembrie.
Zece de Bâte este asociat cu Opt și Nouă de Bâte, și subordonat Valetului de Bâte, Spânzuratului, Roții și Justiției.
Fiecare din cele trei decade își are specificul său. În cazul Săgetătorului, prima decadă este activă, guvernată de Soare, cea de-a doua decadă este dublă, guvernată de Jupiter, iar cea de-a treia decadă este reactivă, asociată cu Marte.

În practică asta înseamnă că lucrurile deja au fost puse în mișcare, se află pe o traiectorie precisă și se întâmplă, respectiv ni se întâmplă ce am generat și proiectat sau ceea ce au generat și proiectat alții și pentru noi.
Zece de Bâte în condiții optime semnifică spontaneitate, tot felul de evenimente și posibilități de pe urma cărora putem profita. Totul e să reacționăm rapid și cu fermitate. Atât graba, repezeala cât uneori și ezitările, șovăiala, neîncrederea pot produce atât accidente cât și o destabilizare a unor situații sau legături create anterior, aparent stabile și sigure.
Foarte multă lume și-a format o impresie greșită despre cartea Zece de Bâte datorită doamnei Pamela Colman Smith și ale alegerilor sale estetice în momentul desenării cărților din pachetul Rider-Waite.
Arthur Edward Waite nu a crezut niciodată în divinație, în special în cititul în cărți. El a fost un mistic cu rădăcini creștine și cu idei gnostice. Cu toate acestea toată viața sa a încercat să profite de pe urma ocultismului, adesea folosind pseudonime, și a scris frecvent despre acest subiect inclusiv despre cartomanție, arta cititului cărților.
În anul 1909 profitând de scandalul izbucnit în sânul Ordinului Ermetic Zorii Aurii și de documentele secrete publicate de Aleister Crowley, Waite a considerat că s-a creat oportunitatea pentru a publica un pachet de cărți de Tarot în limba Engleză. Până atunci, majoritatea pachetelor proveneau din Franța, Germania sau Italia și aveau numele cărților scrise în limbile respective.
Waite vizitase și expoziția pachetului Italian Sola-Busca la British Muzeum și a dus-o și pe Pamela Colman Smith să facă câteva schițe.
Sola-Busca este unul din cele mai vechi pachete de Tarot cunoscute, a fost creat undeva între mijlocul secolului 14 și începutul secolului 15, dar cel mai important, este singurul pachet timpuriu care are scene de viață prezentate pe toate cele 78 de cărți.
Pamela Colman Smith a avut la dispoziție doar 6 luni pentru a desena pachetul complet, astfel, unele cărți au fost copiate identic din pachetul Sola-Busca. Cel mai elocvent exemplu este Trei de Spade.
În cazul cărții Zece de Bâte s-a întâmplat o ciudățenie. Zece de Spade din pachetul Sola-Busca a fost transformat în Zece de Bâte în pachetul Rider-Waite.
Prin această schimbare de reprezentare grafică a unei cărți, Pamela involuntar a schimbat percepția a mii și mii de artiști care au urmat-o și milioane de oameni care nu cunosc dedesubturile creației pachetului Rider-Waite și iau imaginile „de bune” ca reprezentare indubitabilă a unor adevăruri universale incontestabile.
Și aici doresc să subliniez încă o dată importanța cunoașterii, a învățării lucrurilor în locul abordării pe baza interpretării vizuale, a inspirației și instinctelor. Ochiul poate fi înșelat cu ușurință la fel cum senzațiile și impresiile pot fi și ele eronate. Cunoașterea, înțelegerea lucrurilor este singura cale care conferă un cadru clar și o referință solidă pentru a interpreta în mod corect cărțile.
Astfel, Marte și Berbecul în casa a 9-a indică convingeri de viață și de natură religioasă sau filozofică ferme și stricte, persoane cu o gândire rigidă, conservatoare care adesea se opun schimbărilor și nu țin cont de părerile celorlalți.
Dintr-o astfel de poziție de forță se pot naște conflicte și apar accidente. Rezistența la lucrurile care inevitabil se întâmplă, cu sau fără voia noastră, ne vor pune în situații neplăcute.
Adevărurile noastre nu sunt universal valabile și dacă vrem să ne facem auziți, trebuie să învățăm să ascultăm și să renunțăm la monologuri și să învățăm să purtăm dialoguri.
Cu presiunea lui Marte pe ego-ul nostru acest lucru uneori pare imposibil, dar este absolut necesar. Experiența ne-a învățat, sau cel puțin ar fi trebuit să ne învețe, că furia sau supărarea, răbufnirire violente rar au condus la rezultatele dorite. Dimpotrivă, adesea situația a degenerat și prin pornirile impulsive am distrus și șansele care existau.
Să medităm atunci când suntem calmi și lucrurile sunt așezate este ușor. Arta adevărată este să reușim să ne calmăm și să acționăm rațional atunci când nervii sunt întinși la maxim și suntem sub presiune.
Marte este asociat cu numărul doi.
Doi este numărul asocierilor și al cooperării. Cu toate acestea am reușit să-l transformăm în numărul conflictelor și al confruntărilor directe, adesea provocate dar nejustificate.
Specialiștii susțin că numerele ne transmit anumite vibrații și așa este. Cu toate acestea și noi transmitem vibrații, gânduri și concepte numerelor și le umplem cu ideile, energiile și convingerile noastre.
Astfel, numărul doi având o vibrație pozitivă, de cooperare și prietenie, a fost transformată în numărul care indică răul, separarea, conflictele și războiul.
Este mereu facil să distrugi și să faci ceva rău, dar este mult mai dificil să construiești și să faci un bine.
Lecția numărului doi este de a ne ține în frâu primul impuls de a reacționa și de a da curs instinctelor și în schimb să ne controlăm și să căutăm să facem bine – să facem ceea ce este bine de făcut, în loc să facem ceea ce este facil.
Doi este și numărul dualității. Unu este cine suntem noi cu adevărat, dar adesea ascuns în interior, iar doi este cine arătăm în exterior că am fi, o identitate falsă proiectată în dorința de a fi conformi cu cerințele exterioare și de a ne integra în anumite standarde sociale și morale. În astfel de condiții, doi devine o minciună dar, cum este adesea cazul în viață, minciuna repetată un timp îndelungat ia locul adevărului – măcar aparent și la nivel de percepție.
Ca urmare, individul și caracteristicile sale unice se estompează și cu timpul se șterg și devine unul dintr-o masă uniformă, se transformă în cine vor alții să fie.
Din perspectivă Cabalistică, numărul zece este asociat cu Keter, coroana copacului vieții și Sefirotul aflat în vârful său.
Keter este primul Sefirot în care intră lumina divină – cunoașterea – și astfel conține toate posibilitățile. Însă trebuie să ne amintim că omul se naște pe pământ, locul unde a fost izgonit și ascensiunea sa pornește de jos, din Malchut. Ascensiunea către Keter este dificilă și se aseamănă cu întoarcerea în Paradis.
Posibilitățile omului sunt asemănătoare cu cele ale lui Dumnezeu cu al cărui chip și asemănare a fost creat dar, ca urmare a căderii, majoritatea acestor calități s-au pierdut. Redobândirea lor necesită un efort supranatural, aparent imposibil, simbolic reprezentat de Copacul Vieții și sarcina de a recâștiga aceste atribute prin efort conștient și perseverență Sefirot cu Sefirot.
Keter, totodată semnifică și pragul, respectiv trecerea la nivelul următor. Zece este forma superioară a lui unu, materializarea acestuia.
Copacul Vieții nu este o structură unică, izolată. El este ca o moleculă organică din ADN. Astfel, Keter dintr-un Copac al Vieții se combină cu Malchut din Copacul următor.

Marte și numărul doi sunt asociate procesului alchimic numit Calcinare.
Conform DEX, calcinarea este procesul de a transforma o substanță chimică în alta prin încălzirea ei la o temperatură înaltă, în scopul eliminării apei, al înlăturării unor compuși volatili, al oxidării.
Dintr-o perspectivă mai filozofică, dar cu aplicare psihologică, calcinarea reprezintă arderea tuturor personalităților false, create artificial, pentru a ne redobândi adevăratul sine, esența, așa cum a numit-o Gurdjieff.
Această esență este substanța de bază din care se dezvoltă viața unui individ, dar care adesea rămâne izolată și subdezvoltată datorită educației, cultivării multiplelor personalități false dezvoltate la presiuni exterioare.
Pentru a putea redescoperi esența, arderea identităților false este absolut necesară. Revitalizarea esenței nu poate fi obținută decât prin trecerea prin procesul dureros al Calcinării, în care ego-ul și atașamentele sale față de lumea materială sunt eliminate.

#tarot #attilakarpathy #tarotzidezi #zecedebate #astrologie #numerologie #alchimie #cabala

Lasă un comentariu