Introducere

Introducere în Tarot (Update 10 Martie 2016)

Am descoperit Tarotul la începutul anilor 90 prin intermediul cărții „Tarot” scrisă de autorul german Hajo Banzhaf.
Am început să „dau în cărți” mie însumi, apoi prietenilor și cunoscuților și în final unor necunoscuți.
La câțiva ani distanță, o prietenă mi-a dăruit un pachet de cărți de Tarot Rider-Waite care conținea și cartea „Cheia Tarotului” (The Key to the Tarot) scrisă de A. E. Waite, dar și cartea lui Aleister Crowley despre Tarot, „Cartea lui Toth” (The Book of Thoth).
Pachetul de Tarot al lui Waite este cel mai expresiv și sugestiv pachet creat până-n prezent, fapt care îl face unul din cele mai populare și folosite pachete de Tarot, iar cartea lui Crowley conține cele mai detaliate explicații despre cărți și oferă primul sistem coerent de organizare a cărților.
Literatură de specialitate în acest domeniu tradusă în limba română este foarte puțină și cu rare excepții de valoare îndoielnică.
Spre șansa mea, cunoscând binișor limba engleză, am avut oportunitatea de a citi câteva sute de cărți despre Tarot în această limbă.
Încă din urmă cu 10-15 ani mi-a venit ideea să scriu o carte despre Tarot în care să sistematizez și să sintetizez experiența practică cu tot ceea ce am citit și acumulat de la alți autori de-a lungul timpului.
A existant însă o întrebare care în mod firesc apărea la începutul oricărei discuții despre Tarot, la care nu aveam nici un răspuns și acest fapt mă punea în dificultate: cum funcționează Tarotul?
O întrebare simplă, la obiect, dar la care n-am găsit răspunsul la fel de pragmatic pentru foarte mult timp. Nu doar legat de Tarot, dar și vis-a-vis de Astrologie sau orice altă metodă de predicție a viitorului întrebarea este la fel de justă și fără un răspuns clar și rațional.
Încă o dată, o prietenă mi-a dăruit o carte care mi-a schimbat fundamental percepția despre om și Univers.
Cartea se numește „Fragmente dintr-o învățătură necunoscută” (Editura RAM, 1995), este scrisă de matematicianul, jurnalistul, scriitorul și autorul ezoteric P. D. Uspensky și este o sinteză extrem de bine structurată a filozofiei și învățăturilor lui G.I. Gurdjieff.
Conform ideilor lui Gurdjieff, omul este o „mașină”, trăiește mecanic, guvernat de legi exterioare – de accidente – și este lipsit atât de voință, cât și de conștiință. Astfel, este foarte simplu să prevezi viitorul său.
Experiența practică confirmă acest fapt. Oamenii apelează la preot, astrolog, tarotolog sau terapeut, îl plătesc pe acesta și în schimb așteaptă rezolvarea problemelor.
Lucrurile – Universul – însă nu funcționează așa!
Un astrolog sau un tarotolog poate să-ți releve trecutul, prezentul și viitorul și te poate pune în gardă legat de anumite circumstanțe și evenimente ce urmează să se întâmple, poate oferi alternative și îți poate sugera soluții, nu poate însă să decidă și să acționeze în locul tău.
Știu, știu! Vrăjitoarele de exemplu exact acest tip de servicii pretind că-l oferă și oamenii disperați tocmai din acest motiv apelează la ele. Însă este mai mult decât evident că astfel de promisiuni niciodată nu s-au dovedit a fi altceva decât escrocherii ordinare.
Lipsa voinței autentice și a conștiinței fac ca omul și viitorul său să fie previzibile. Oamenii refuză să se schimbe și constant preferă externalizarea răspunderii.
De multe ori am auzit reproșuri de genul „tot mi s-a întâmplat cutare sau cutare, degeaba mi-am făcut astrograma sau mi s-a dat în cărți”. Ba, am auzit și că a fost chiar mai rău fiindcă a apelat la un astrolog sau tarotolog. Astrograma și Tarotul îți pot oferi informații pe baza cărora să iei deciziile în mod conștient și să acționezi într-un anume mod. Viitorul nu este fix, reacțiile, atitudinile noastre în schimb sunt predictibile și rigide. Dacă nu schimbi nimic, viitorul va fi cel prognozat. Nu este nicio „vrăjitorie” și nimic paranormal în asta. Tarotul – ca și fizica – face previziuni pe baza unor date și informații.
Științele tradiționale de exemplu pot stabili cu exactitate distanța la care se situează două persoane în spațiu, însă aceleași științe tradiționale nu au nicio unealtă sau metodă de calcul pentru a determina gradul de afecțiune și tipul relației emoțională dintre aceleași două persoane.
Aici se face trecerea de la așa numitul plan fizic în planul spiritual și aici locul științelor tradiționale (exoterice) este preluat de științele ezoterice.
Fizica, Astronomia, Chimia, Medicina, etc lucrează cu materia și exclusiv în planul material (palpabil). Psihologia și Psihiatria sunt singurele care încearcă să lucreze cu planul imaterial, respectiv cu mintea și sufletul, dar încă suntem foarte departe de a înțelege aceste fenomene. Gurdjieff a descris cu multă precizie mecanismele funcționării omului însă ideile sale nici în ziua de azi n-au fost înțelese și acceptate la o scară largă.
Tarotul, Astrologia, Numerologia, Alchimia, sunt științe, ci nu „lucrul cu necuratul”.
Tarotul în materie de predicții se aseamănă cu Fizica, iar în planul analizei umane, cu Psihologia.
Dacă un om inteligent poate înșela sau induce în eroare un psiholog, cărțile de Tarot nu pot fi manipulate sau păcălite, ele vor arăta mereu și cele mai ascunse adevăruri pe care un tarotolog veritabil le va citi și înțelege.
Atât științele tradiționale, cât și cele neconvenționale lucrează cu date specifice și pe baza unor reguli stricte. Dacă științele tradiționale se ocupă exclusiv cu palpabilul, cu tot ceea ce ține de material, științele ezoterice se ocupă cu lucruri și fenomene imateriale pe care științele convenționale nu le pot măsura și asupra cărora legile materiale nu pot fi aplicate.
Problema majoră este că legilie lumii imateriale sunt în mare măsură necunoscute și neînțelese, sau prost înțelese și aplicate de către oameni.
Oamenii în general sunt interesați predominant tot de lucruri care țin de planul material și atunci când apelează la științele ce țin de spiritual, sunt interesați de nevoile (dorințele) primare ale tuturor ființelor vii. Acestea sunt: hrană, adăpost și sex. (De reținut și numărul trei, un număr fundamental pentru înțelegerea și aplicarea în practică a sistemelor ezoterice.)
Cel mai adesea sunt întrebat dacă „mă iubește?”. Ca să răspund la această întrebare, trebuie să lămurim ce este și ce nu este Tarotul. (Citiți și articolul pe această temă de AICI).
Tarotul nu este „spionul dumneavoastră supranatural”. Tarotul se referă exclusiv la dumneavoastră și la viața dumneavoastră. Desigur, sunt atât astrologi, cât și tarotologi care n-au nicio rezervă să facă previziuni și să citească astrograme sau în cărțile de Tarot unor persoane străine – de exemplu tot felul de celebrități – însă acestea sunt exclusiv previziuni generale, de tip Horoscop să zicem, și niciodată nu vă vor dezvălui „secretele” sau intențiile unei persoane care nu a cerut să i se facă astrograma sau să i se citească cărțile de Tarot.
Din Tarot nu veți afla în mod direct dacă partenerul/partenera vă înșeală, dar în mod indirect, făcându-vă o citire dumneavoastră, este posibil să aflați că sunt probleme într-o relație și chiar și faptul că mai pot fi implicate – intercalate – și alte persoane.
Totuși, în esență, Tarotul este un instrument de autocunoaștere și anticipare.
Autocunoașterea, în general, este rezultatul auto-observației. Auto-observația este prima treaptă spre așa numita „iluminare” sau „trezire” – – în conformitate cu filozofia lui Gurdjieff.
A te cunoaște pe sine este componenta de bază pentru a-ți cunoaște viitorul. Așa cum spunea Gurdjieff: „Pentru a cunoaște viitorul, trebuie mai întâi să cunoști în toate detaliile prezentul, ca și trecutul. (…) Dacă un om vrea să-și prezică viitorul, trebuie mai înainte să se cunoască pe el însuși.” (P.D. Uspensky, Fragmente dintr-o învățătură necunoscută, capitolul VI).
Astfel, în opinia mea, întrebarea cheie nu este dacă el/ea te iubește, ci dacă tu îl/o iubești pe el/ea. Oricât de ciudată ar părea această întrebare, foarte mulți dintre noi dacă își vor pune această întrebare în mod serios și fără ipocrizie, probabil ar fi surprinși de răspunsul pe care și l-ar da.

Ce știm despre Tarot?
Cu toate că majoritatea autorilor vorbesc despre „rădăcini pierdute în negura timpului”, realitatea este mai puțin romantică, dar suficient de misterioasă.
Primele pachete de cărți de Tarot au apărut în Nordul Italiei în secolul XV.
Originea lor rămâne pâne în zilele noastre necunoscută lăsând loc speculațiilor.
Cel mai vechi pachet complet cunoscut și existent este așa numitul pachet Sola-Busca creat în anul 1491 la Milano.
Pachetul este cu atât mai important cu cât este singurul pachet cunoscut din secolul XV în care și toate cele 56 de cărți ale așa numitei Arcane Minore sunt ilustrate cu personaje specifice.
Un alt amănunt important este și faptul că fotocopiile alb-negru ale schițelor originale au fost donate și expuse în 1907 la British Muzeum. Aici se pare că le-a văzut A. E. Waite și mai mult, a adus-o pe artista Pamela Colman Smith pentru a face câteva schițe în vederea realizării unui pachet nou de cărți de Tarot. Rezultatul a fost faimosul pachet Rider-Waite-Smith.
În ceea ce privește documente scrise sau tratate despre Tarot, nu există nicio sursă anterioară secolului XVIII.
În 1770 francezul Jean-Baptiste Alliette, cunoscut sub numele Etteilla, publică tratatul său despre Tarot intitulat „Cartea lui Toth”.
Opt ani mai tîrziu, un alt francez, Antoine Court de Gébelin, în volumul 5 din lucrarea sa „Lumea Primitivă” (Le Monde Primitif) amintește și el depre cărțile de Tarot.
Ambii autori fac legătura dintre Tarot și Kabbala, în timp ce Etteilla se pare că a avut și anumite cunoștințe Astroloice și a făcut conexiunea dintre cărți și aspectele astrologice.
Următorul autor semnificativ a fost tot un francez, Eliphas Lévi, pe numele său real Alphonse Louis Constant (1810-1875). Acesta a studiat și a scris consistent despre legătura dintre Kabbala, respectiv cele 22 litere ale alfabetului evreiesc și Tarot, respectiv cele 22 de cărți care constituie așa numita Arcană Mare (sau Arcana Majoră).
Lucrările de referință sunt „Dogme et Rituel de la Haute Magie” (1854–1856) și „Magical Rituals of the Sanctum Regnum” (1892).
Lévi i-a influențat și a fost venerat atât de E. A. Waite, cât și de Aleister Crowley.
Crowley a fost însă primul autor care odată cu eseul său „Cartea lui Toth” (The Book of Thoth : A Short Essay on the Tarot of the Egyptians) publicat pentru prima oară în 1944 în publicația The Equinox, volumul III, numărul 5 a oferit un sistem compact și cu o structură clară a pachetului de Tarot în ansamblul său.
Sistemul lui Crowley se bazează pe de o parte pe conexiunile Kabbalistice relevate de Eliphas Lévi, dar și pe asocierea astrologică a celor 78 de cărți. Corecțiile făcute de Crowley au la bază cartea Kabbalistică „Sefer Yetzirah”. Strucura pachetului de Tarot al lui Crowley este identică cu cea tradițională. Arcana Majoră este formată din 22 de cărți iar Arcana Minoră din 56 împărțită în cărțile de Curte (16) și cărțile numerotate (36+4). Față de pachetele de cărți de joc, cărțile de Curte din Tarot au o carte în plus pentru fiecare suită (culoare).
Asocierea Astrologică exactă a cărților numerotate, dar și a celorlalte cărți cu aspecte astrologice precise a fost o noutate absolută la acea vreme. Ceea ce nu știm cu exactitate este dacă asocierea a fost făcută de Crowley însuși sau a găsit acest sistem secret în cadrul Golden Down (Zorii Aurii) și a fost primul care a dezvăluit publicului larg secretele sistemului.
Aici atingem un alt subiect sensibil: secretomania. Se crede că multe informații din zona ezoterică sunt strict secrete și rezervate unor elite exclusiviste, cel mai des făcându-se referire la diferite organizații masonice. Crowley afirma despre Eliphas Lévi că în ciuda faptului că știa asocierea corectă a cărților de Tarot cu literele alfabetului evreiesc, legat fiind de jurăminte de fidelitate față de masonerie, intenționat a publicat unele atribuții eronate ca astfel profanii să nu aibă cheia completă a Tarotului și astfel a științelor ezoerice. Pe de altă parte, Crowley însuși a fost acuzat în repetate rânduri de membrii din conducerea unor organizații masonice (Golden Down, O.T.O.) că ar fi dezvăluit „secrete sacre” fără acordul organizațiilor și a conducerii acestora.
În spatele secretomaniei de cele mai multe ori se ascunde lipsa cunoștințelor. De câte ori se ivește o întrebare la care cineva nu are un răspuns obiectiv, apar justificările și mistificările.
Am constatat că în toate științele ezoterice lipsesc cu desăvârșire explicațiile și cei mai mulți învață ca tabla înmulțirii informațiile fără să se gândească de ce e așa și nu altfel, și fără să înțeleagă mecanismele care stau la baza sistemelor.
Dacă Crowley – sau oricare alt autor – spune că Marea Preoteasă reprezintă Luna, studenții iau această informație ca fiind corectă, infailibilă și o memorează ca atare. Nici Crowley, nici alți autori în general nu argumentează de ce Marea Preoteasă ar fi Luna și nu altceva, nu oricare altă carte din Tarot. În opinia mea, Marea Preoteasă reprezintă zodia Pești, și nicidecum Luna. Și am o serie de argumente și explicații în a-mi susține opinia.

Cred că există doar două variante pentru lipsa explicațiilor și a unui sistem coerent, unitar.
1. Sau nu se cunoaște sistemul fiindcă informațiile s-au pierdut și s-au alterat de-a lungul timpului.
2. Sau aceste informații în continuare sunt ținute secrete și toate materialele așa zis ezoterice sunt de fapt exoterice sau simple materiale de dezinformare, manipulare și inducere în eroare ca adevăratele cunoștințe ezoterice să rămână secrete în continuare.
Fiindcă dacă înainte de inventarea tiparului, dar mai ales de lansarea internetului, era dificil să obții și să studiezi materiale ezoterice, mai ales după 1990 piața a fost inundată cu o cantitate uriașă de materiale, cele mai multe dintre ele fiind însă de o calitate îndoielnică. Astfel, de la situația de a nu avea acces la informație, am trecut într-o etapă în care avem mult prea multă informație însă și foarte mult balast. Această nouă paradigmă ne-a adus în situația în care chiar dacă verifici o informație din mai multe surse, ea s-ar putea să fie totuși eronată. Cum vă spuneam, majoritatea autorilor copiază informațiile orbește unii de la ceilalți fără să le argumenteze sau verifice și, în general, fără să menționeze sursa. În aceste condiții documentarea, culegerea și selectarea informațiilor a devenit extrem de dificilă. Cei care întradevăr vor să identifice și să verifice sursele originale vor constata că acestea sunt foarte rare și greu de accesat. Mai exact, revenim la paradigma anterioară, cea în care informațiile lipseau cu desăvârșire.

Acest lucru nu s-a întâmplat exclusiv cu Tarotul, la fel se întâmplă și în Astrologie. Planeta Mercur guvernează atât zodia Gemeni, cât și Fecioara. Sincer, am mari dubii că o planetă guvernează mai mult de o zodie și am o serie de argumente în a-mi susține teoria. Suficient să spun acum că în urmă cu 500 de ani 7 planete guvernau 12 zodii iar azi unii astrologi susțin că 9 planete guvernează cele 12 zodii, alții spun că 10, alții afirmă că 11 și sunt convins că într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat toți vor realiza că sistemul are 12 zodii și acestea în mod obligatoriu sunt guvernate de 12 planete.
Cheia este numărul 12. Nu întâmplător sunt 12 luni într-un an, 12 zodii, 12 Zei ai Olimpului, 12 Titani, 12 Triburi ale Israelului, 12 Apostoli, Gurdjieff a identificat 12 Hidrogeni care reprezintă materiile care stau la baza întregului Univers etc.
Nici în Numerologie lucrurile nu stau diferit. (Vorbim acum exclusiv despre Numerologia Occidentală deoarece Numerologia Indiană sau Chinezească sunt diferite și pleacă de la o interpretare diferită și de la principii oarecum diferite. Și aici, există două sisteme diferite, cel Pitagorician și cel Caldean, însă diferențele nu sunt fundamentale între ele.) Dacă Astrolgia vorbește despre influențe planetare, Numerologia lucrează cu vibrații. Pare că vorbesc despre lucruri diferite, însă nu vă lăsați induși în eroare de lipsa unui limbaj Universal și de terminologie. În esență, vibrația numerelor este un altfel de a spune influenței planetare. Astfel fiecare număr este asociat (și) unei planete. De exemplu planeta Venus este asociată în mod tradițional numărului 6. Numerologia lucrează exclusiv cu numere „rădăcină”, adică numerele simple de la 1 la 9. Numerele compuse, cum ar fi 11 sau 23 sunt reduse, 11 este 1+1=2, iar 23 este 2+3=5 și sunt analizate acestea. Astfel, de exemplu numărul 6 reprezintă atât zodia Taur, cât și Balanța. Numărul 5, la rândul său reprezintă atât zodia Gemeni, cât și Fecioara fiind asociată planetei Mercur. Iarăși nu pot să spun nimic altceva decât că îmi vine greu să cred că un număr reprezintă două zodii. Dar ca să revin la ideea vibrațiilor, la fel de dificil de înțeles este faptul că numărul 2 de exemplu se spune că reprezintă vibrația Lunii însă Pământul nu este reprezentat de nici un număr. Luna, un satelit natural al Pămâtului, reprezentând doar 0.012300 din masa Pământului și fiind la o distanță de 385.000,6 km este considerată ca având a doua cea mai importantă vibrație (influență) asupra noastră și asociată numărului 2, însă Pământul pe care practic pășim zi de zi și de care suntem cel mai legați prin mii de conexiuni de la gravitație până la alimentele cu care ne hrănim, nu este reprezentat de nici un număr și influența sa nu este luată-n calcul (considerare) în niciun fel. Cum foarte plastic a descris situația un prieten, este ca și cum am ține cont de un difuzor de 5 W situat într-un colț al camerei, dar nu luăm în calcul un difuzor de 1500 W din centrul camerei de a cărui membrană stăm cu urechea lipită.
Dacă veți întreba un astrolog de ce Pământul nu este luat în calcul, acesta sau nu va avea un răspuns sau, în cel mai bun caz, vă va explica faptul că Astrograma Natală reprezintă bolta cerească privită de pe Pământ (respectiv un cerc de 360 de grade) și din această cauză, în mod evident, Pământul nu este „vizibil” din moment ce stăm pe el. Ceea ce nu vă va spune sau fiindcă nu știe, sau fiindcă acest fapt nu avantajează Astrologia este faptul că Astrograma Natală reprezintă imaginea Universului bazată pe ideea că Pământul este singura planetă fixă din centrul Universului și toate celelalte, inclusiv Soarele, se rotesc în jurul ei. Or, în ziua de azi este evident că lucrurile nu stau deloc așa.
Dacă de la 7 planete majoritatea astrologilor au evoluat totuși la o distribuție cu 9 planete și de la un Pământ încă plat acum 500 de ani la unul sferic, n-am depășit încă ideea Universului plat și nici locul și rolul Pământului încă nu ne este foarte clar.
Problema cea mai mare pentru mine a constituit faptul că autorii repetă în mod automat afirmațiile autorilor anteriori fără să le verifice și fără să înțeleagă mecanismele sistemelor în cauză. Nu știm de ce Venus guvernează Balanța, nu Vărsătorul. Nu știm – nu este explicat și argumentat – de ce Uranus este atribuit numărului 4, și nu numărului 7. Nu știm și – din păcate – cei mai mulți nici nu-și pun problema că eventual nu toate informațiile sunt corecte și înainte de a memora niște informații ca papagalul, este recomandată verificarea și înțelegerea lor. Încă se mai aplică necondiționat sintagma „crede și nu cerceta”.
A doua problemă este că toate aceste informații sunt prezentate ca certitudini și foarte rar sunt însoțite de explicații sau argumente, și mai rar sunt indicate sursele.
Aceste lucruri mi-au încetinit considerabil munca fiindcă am fost nevoit să-mi extind studiile mai întâi către Astrologie, apoi Numerologie, Alchimie și Kabbala, pentru ca după aceea să trec la Astronomie, Cosmologie și chiar Fizică Cuantică.
Toate acestea au necesitat efort și consum fizic, psihic și mental, timp și uneori am avut senzația că cu cât încercam să înțeleg lucrurile și să le pun cap la cap, cu atât mă îndepărtam tot mai mult de subiect (Tarot).
Un lucru a fost însă clar de la început: nu există un sistem coerent și unitar.
Prima observație a fost că diferiți autori dau interpretări astrologice, numerologice și kabalistice diferite cărților de Tarot. Asta, cu toate că majoritatea acestora menționează ideea că Tarotul este un sistem de sinteză rezultat din îmbinarea tuturor sistemelor (științelor) ezoterice, unii făcând referire pe lângă cele trei deja menționate și la Alchimie.
În mod evident nu puteau avea toți dreptate, dar – spre surprinderea mea ulterioară – am constatat că nici unul nu avea.
A devenit destul de clar faptul că aceste sisteme erau cunoscute și utilizate separat și nimeni nu a găsit formula prin care ele puteau fi unificate.
Lipsea ceea ce în fizică este numită „Teoria câmpului unificat” și care se concentrează pe descrierea unitară a tuturor fenomenelor fizice cunoscute pe baza unui singur câmp primar.
Einstein prin formula sa E=mc² a demonstrat faptul că există o relație de proporționalitate între masa totală a unui sistem fizic și energia sa totală. În formulă E este energia sistemului, m este masa sa, iar c este viteza luminii în vid. Formula este o consecință a teoriei relativității.
După ani de căutare am găsit o formulă în care interacțiunea dintre energie și materie rezolvă nu doar problema lipsei cadrului unitar, dar explică și formarea Universului, respectiv a fiecărui lucru din Univers.

Toate acestea le voi prezenta și explica în cartea mea.

Tarot introducere tarot zi de zi 2016

6 gânduri despre „Introducere

  • Bună întrebare! Cartea este în curs de finalizare, însă, după ce am încercat în stânga și-n dreapta la editurile din România, am înțeles că pentru a fi publicat, autorul trebuie să aducă „sponsorizări” la editură. Altfel spus, plătește autorul publicarea cărții, edurile nu-și asumă nici un risc. Mi se pare înjositor și inechitabil. Așa că – deocamdată – cartea va fi disponibilă doar în limba engleză, cel mai probabil în format digital și prin print-on-demand. Detaliile le voi anunța la momentul potrivit.
   Pe de altă parte, deja foarte multe texte publicate aici pe blog au fost copiate și preluate fără să se menționeze măcar sursa, fapt profund deranjant. Lipsa totală de respect pentru munca altuia este dezarmantă și mă face să postez mai puțină informație on-line.

   • Buna,
    imi place blogul tau. Eu citesc despre tarot din anul 2000 si tot asa in engleza, pentru ca am locuit in strainatate si pentru ca in romania am gasit pe piata doar cateva carti de tarot si foarte proaste.
    Este bine ca vrei sa scrii o carte, dar nu te mai plange atat de ceea ce nu fac altii… scrie tu cum crezi ca ar trebui sa fie interpretarile corecte si argumenteaza alegerile facute. Eu nu cred ca trebuie sa re-inventam roata, dar daca tu ai argumente solide merita vazut.

   • Nu m-am plâns. Doar am arătat, am afirmat.
    Am scris cartea. Pentru o foarte scurtă perioadă de timp ea poate fi cumpărată împreună cu pachetul de cărți de Tarot create tot de mine. Doar în limba Engleză și în format digital (PDF).
    Numai bine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s