Carti, numere, semnificatii

tarotul-si-numerele Tarotul este o artă, o știință ce însumează toate celelalte științe oculte. Este un lexicon ilustrat al tuturor științelor oculte.
Este Astrologie, este Numerologie, este Kabbala și este Alchimie.
Majoritatea autorilor ezoterici susțin că Tarotul este cheia și însumarea tuturor științelor ezoterice, însă dincolo de vorbe, nu există nimic concret care să stea la baza acestor afirmații și nu există argumente să le susțină.
Motivul este unul foarte simplu: nu există un sistem esoteric unitar, sau dacă a existat unul, a fost uitat și nimeni până-n prezent nu a reușit să-l redescopere.
Astrologia tradițională are la bază un sistem bazat pe 12 zodii guvernate de 7 planete. Astrologia modernă, urmând descoperirile științifice, a mai adăugat 3 planete, în unele cazuri 4, cu Ceres sau Chiron, însă, trebuie să admitem, nu există un sistem coerent unitar.
Numerologia, de partea cealaltă, lucrează în general cu numerele „rădăcină”, numerele de la 1 la 9 folosind așa numita metodă a reducerii teofizice a numerelor compuse. Astfel, de exemplu 23 devine 5 ca rezultat al adunării lui 2 cu 3 sau 58 devine 4 (5+8=13=1+3=4).
Există două metode tradiționale de numerologie și atribuire de litere numerelor, metoda caldeană (Kabbalistică) și cea pitagoriană.

În sistemul Pitagoricean literele au următoarele valori numerice:

1 = A , J, S
2 = B, K, T
3 = C, L, U
4 = D, M, V
5 = E, N, W
6 = F, O, X
7 = G, P, Y
8 = H, Q, Z
9 = I, R

Unii au adăugat la acestea și două numere suplimentare, 11 și 22, fapt extrem de interesant, dar trebuie precizat că deși sistemul este numit Pitagoricean, în fapt nu ne-a rămas nici un document autentic de la Pitagora, ci tot ce avem sunt însemnări ale unor studenți ai acestuia.

Legătura între Numerologie și Astrologie se face prin atribuirea unei planete la un număr. Tradițional atribuirea se face în felul următor:

1 – Soare
2 – Luna
3 – Jupiter
4 – Uranus
5 – Mercur
6 – Venus
7 – Neptun
8 – Saturn
9 – Marte

Problema acestui sistem de atribuire este că exclude celelalte planete. O a doua problemă majoră este că în corelație cu Astrologia tradițională, Mercur de exemplu guvernează atât o zodie de Aer, Gemenii, cât și una de Pământ, Fecioara, ca urmare numărul 5 reprezintă ambele zodii, lucru pe care eu îl pun la modul cel mai serios sub semnul întrebării. (La fel, Venus guvernează atât un semn de pământ, Taurul, cât și unul de Aer, Balanța, respectiv numărul 6 ar trebui să reprezinte ambele zodii).

Dincolo de abordările teoretice și filozofice, nu trebuie să uităm nici de aspectul strict practic-pragmatic. Sistemul nostru solar este format din 8 planete (Mercur, Venus, Pământ, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun), 2 planete „pitic” (Ceres și Pluton), un soare și o lună. Astrologia vorbește despre „planete” în sens larg, incluzând aici și Soarele și Luna. Suma acestor planete este 10 fără planetele „pitic”, 12 incluzându-le și pe acestea. Astrologia nu vorbește deloc despre Pământ și influența pământului, cu toate că este singura planetă cu care avem contact direct și permanent.

După descoperirea planetei Neptune în 1846, a început căutarea așa numitei „A Noua Planetă”, respectiv „Planeta X”. Astronomul American Percival Lowell a fost unul din cercetătorii care la începutul secolului XX a insistat pe ideea că mai trebuie să existe o planetă gigant după Neptun. În cele din urmă, insistența sa a fost răsplătită la 14 ani după moartea sa prin descoperirea planetei Pluton.
Mulți astronomi, pe baza unor calcule matematice în continuare au susținut ipoteza că ar mai exista o planetă gigant după Neptun, fapt ce a determinat căutările planetei „A Zece”, denumită generic tot „Planeta X”.
Între timp se pare că majoritatea astronomilor au căzut de acord că nu mai există nicio planetă gigant după Neptun, iar Pluton a fost deseclasificată de la rangul de planetă, la planetă pitic.

Revenind însă la zona speculativă, autorul Zecharia Sitchi în cărțile sale lansează ipoteza conform căreia o planetă pe nume Nibiru traversează sistemul nostru solar odată la 3600 de ani și numește această planetă „A 12-a planetă”, de altfel aceasta fiind și titlul uneia din cele mai celebre cărți ale sale. Teoria lui Sitchi nu m-a convins însă mi-a trezit interesul asupra mitului creaționist babilonian „Enûma Eliš” și asupra poveștii lui Tiamat, Zeița Mamă.

În ceea ce privește Kabbala, cei mai mulți ocultiști s-au blocat la a face legătura dintre cele 22 de litere ale alfabetului Evreiesc și cele 22 de cărți ce compun Arcana Majoră, însă, în opinia mea, această abordare este greșită și creează doar multă confuzie.

Sistemul kabalistic este unul complex, celor 22 de litere li se atribuie valori numerice
de la 1 la 400, respectiv cele 12 zodii, 7 planete și 3 elemente (Apă, Aer, Foc).
 
1. Aleph – 1 – A – Aer
2. Beth – 2 – B – Mercur
3. Gimel – 3 – G, C – Luna
4. Daleth – 4 – D – Venus
5. He – 5 – E – Vărsător
6. Wau – 6 – W – Taur
7. Zayin – 7 – Z – Gemeni
8. Cheth – 8 – H – Rac
9. Teth – 9 – nicio literă – Leu
 
10. Yod – 10 – Y, I, J – Fecioară
11. Kaph – 20 – K – Jupiter
12. Lamed – 30 – L – Balanță
13. – Mem – 40 – M – Apă
14. – Nu – 50 – N – Scorpion
15. – Samech – 60 – nicio literă – Săgetător
16. – Ayin – 70 – O – Capricorn
17. – Pe – 80 – P – Marte
18. – Tzadi – 90 – nicio literă – Berbec
 
19. – Qoph – 100 – Q – Pești
20. – Resh – 200 – R – Soare
21. – Shin – 300 – S – Foc
22. – Tau – 400 – T – Saturn
 
La prima vedere sistemul poate părea destul de stufos (complicat), dar la o analiză mai atentă lucrurile devin destul de simple și clare.
Literele alfabetului Evreiesc se împart în trei categorii: sunt 3 litere Mamă, sunt 7 litere duble și 12 litere simple.
Cele trei litere mamă sunt Aleph, Mem și Shin iar ele sunt atribuite celor trei elemente, Aer, Apă și Foc.
Cele 7 litere duble sunt Beth, Gimel, Daleth, Kaph, Peh, Resh și Tau iar acestea sunt asociate cu cele 7 planete clasice.
Restul de 12 litere simple au fost atribuite celor 12 zodii.
Să vedem acum dedesubturile sistemului.
Prima observație importantă: în tradiția caldeană numărul 9 era considerat număr sacru și ca atare nu i s-a atribuit nicio literă. Aceste semne fiind Tzadi (18=1+8=9) și Teth.
Evreii scriu și citesc de la dreapta la stânga, astfel trebuie să începem cu Tau și urcăm spre Aleph. Observăm că la numărul 21 avem semnul Shin. Ca drept urmare la următorul semn tot cu litera „S”, Samech la numărul 15, nu se mai atribuie nicio literă.
Alfabetul Evreiesc este compus din 22 de litere, față de cel Latin compus din 26. Literele „în plus” au fost atribuite oarecum într-un mod subiectiv și există diferite moduri de distribuție a acestora. La „G”, Gimel deoarece înseamnă cămilă (camel) s-a atribuit și litera „C”. „Y”-ul de la Yod a fost identificat cu Latinul „I”, etc.
Cel mai folosit sistem de asociere este următorul:

1 – A, I, J, Y, Q
2 – B, K, R
3 – G, C, L, S
4 – D, M, T
5 – E, H, N
6 – U, V, W, X
7 – Z, O
8 – F, P
9 – nicio literă

În opinia mea, nici unul din aceste sisteme, nici cel pitagoricean, nici cel caldean nu este complet și funcțional.

Revenind însă la Tarot, numerele au o importanță simbolică și practică, există o logică pentru care cărțile au fost așezate într-o anume ordine, dar nimeni nu a dezlegat ordinea în care cele 78 de cărți sunt așezate și nici felul în care au fost numerotate cărțile.

N-am reușit să găsesc logica în ceea ce privește așezarea și numerotarea cu cifre Romane a celor 22 de cărți ale așa zisei Arcane Mari. Dincolo de a evidenția importanța deosebită a acestor cărți, cifrele Romane nu au ce căuta pe cărțile de Tarot, iar ordinea cărților nu pare să respecte nici un tipar, pare mai de grabă aleatorie.

La prima vedere lucrurile par simple și clare în ceea ce privește cărțile „mici”, cele numerotate de la 2 la 10.
Majoritatea autorilor susțin că numărul cărții reflectă în mod direct și valoarea numerologică a acesteia. 2 de Bâte, 2 de Cupe, 2 de Spade și 2 de Monede numerologic sunt atribuite numărului 2.
Surprinzător, lucrurile nu stau deloc așa.
Numerotarea acestor cărți nu are nicio legătură cu Numerologia, ci, surprinzător, cu Astrologia.
Cele patru cărți de 2 menționate sunt cărțile care pe Astrograma Natală reprezintă primul decan al semnelor Cardinale (Berbec, Rac, Balanță și Capricorn). Cărțile de 3 și 4 reprezintă următoarele două decade. Cărțile de 5, 6 și 7 sunt reprezintă cele 3 decade ale semnelor următoare, semnele Fixe, respectiv Taur, Leu, Scorpion și Vărsător; ca-n final cărțile 8, 9 și 10 să reprezinte cele 3 decade ale semnelor Duble (Mutabile), respectiv Gemeni, Fecioară, Săgetător și Pești.
Aleister Crowley a observat primul faptul că numerotarea cărților mici a fost făcută prin prisma așezării lor în ordine Astrologică, cu toate acestea, Crowley în continuare a crezut că numerele cărților coincid și cu valoarea Numerologică a lor, ceea ce nu este cazul.
Este o întrebare bună de ce numerotarea cărților s-a făcut după un criteriu Astrologic care este irelevant din punct de vedere Numerologic, dar așa stau lucrurile.

Problema cea mai mare este că cei mai mulți preiau, cu bună credință, ideile precursorilor fără să le analizeze și să încerce măcar să identifice sensul, să descopere sistemul care stă la baza cărților de Tarot; iar cealaltă problemă este că cei mai mulți nu au cunoștințe suficiente în toate științele ezoterice în așa fel încât să facă legătura între ele, să descopere inadvertențele și să facă corecturile necesare.
De exemplu majoritatea caută legătura dintre Tarot și Kabbala în cele 22 de litere ale alfabetului Evreiesc, când legătura nu este acolo și pierd din vedere că Tarot-ul este alcătuit din 78 de cărți și este cu totul un sistem unitar și compact.
Tarotul este întradevăr cheia și însumarea celorlalte științe ezoterice, dar dacă nu stăpâniți în egală măsură celelalte științe ezoterice, nu veți înțelege niciodată Tarotul.
Mai grav este că nici Astrologia, nici Numerologia, nici Kabbala sau Alchimia nu sunt încă corect înțelese și corelate între ele.
Din păcate așa numita comunitate ezoterică este populată predominant de șarlatani și diletanți.

După decenii de cercetări și practică, am găsit formula care nu doar face toate corecturile necesare, dar și unifică toate științele ezoterice într-un mod coerent și unitar în cadrul Tarotului.
Având în vedere faptul că multe din ideile și articolele mele au fost copiate, preluate fără acordul meu și fără să se precizeze sursa lor, până când nu voi publica cartea, nu vă pot dezvălui formula și sistemul descoperit.
Ce puteți însă să faceți este să vă folosiți capul și să nu mai luați de bun tot ceea ce vi se servește.

sistemul_solar

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s