Despre Yoga

Despre Yoga Ca orice fenomen asociat spiritualității, Yoga a avut cicluri de creștere și scădere de popularitate și interes public.
În ultimii ani, Yoga a devenit din nou tot mai populară în special în rândul femeilor tinere active și/sau de succes, dar în general este o „fiță” în rândul hipsterilor care se vor, se pretind interesați de „chestiile” spirituale.
Mulți vorbesc despre Yoga, mulți practică o formă sau alta de Yoga, mulți predau cursuri de Yoga, dar n-am întâlnit până acum nicio persoană care ar fi înțeles despre ce este de fapt vorba.
Lucrurile sunt extrem de simple și pot fi explicate în doar câteva cuvinte.

Yoga, deși implică o serie de exerciții fizice, este în fapt o gimnastică a creierului, a spiritului, a conștiinței superioare, menită să conștientizăm și să armonizăm cele patru corpuri și cei trei centri care coordonează și controlează activitatea acestora.
Romanii, într-o formulă simplificată și incompletă au rezumat ideea în faimosul „minte și suflet sănătos într-un corp (trup) sănătos”.
Ca să înțelegem mai ușor despre ce este vorba, vă propun să recapitulăm definițiile celor 4 corpuri prezentate de Gurdjieff și pe care le găsiți în cartea lui Uspensky „Fragmente dintr-o învățătură necunoscută” (capitolul II, pagina 37, Editura RAM, 1995).

Corp fizic, numit și carnal – reprezintă trupul/materia – și este asociat elementului Pământ.
Corp astral, numit și natural – reprezintă emoțiile (sentimente) și dorințele – și este asociat elementului Apă.
Corp mental, numit și spiritual – reprezintă gânduri – și este asociat elementului Aer.
Corp cauzal, numit și divin – reprezintă voința – și este asociat elementului Foc.

Cel mai dens este corpul fizic, urmat în ordine descrescătoare a densității de corpurile din ce în ce mai subtile, corpul astral, mental și cauzal.
Aceste corpuri se întrepătrund și în anumite cazuri, accidental sau în mod controlat, aceste corpuri se pot disocia pentru o perioadă mai scurtă sau mai lungă de timp.
Corpul astral, numit și corpul dorinței, suflet animal din sanscritul Kamarupa, este locul senzațiilor. Yoga, cuvânt care în sanscrită înseamnă „uniune”, reprezintă antrenarea diferitelor corpuri prin voință, obiectivul fiind acela de a conștientiza existența acestora și de a face din ele instrumente complete și perfecte, capabile să răspundă vibrațiilor universului exterior, dar și celor interioare produse de conștiință.
Cu toate că suntem tentați, ba chiar învățați, educați că toți avem, ne naștem cu o conștiință activă și independentă, realitatea este că această conștiință tocmai datorită educației și prin imitarea inconștientă a adulților, este anihilată, „adormită” și este nevoie de voință și un efort considerabil ca ea să fie reactivată.
Prin exercițiile Yoga, acest lucru este posibil, cu condiția ca ea să fie practicată sub îndrumarea unui maestru autentic.
Odată conștiința „trezită”, reactivată, omul poate recepționa vibrațiile și la rândul său poate produce, respectiv controla vibrațiile propriei sale ființe.
Astfel, el poate simți în creierul fizic acțiunea directă a corpului său astral sau al corpurilor superioare. De asemenea, el își poate părăsi în mod controlat corpul fizic și poate călători cu ajutorul corpului astral – vezi așa numitele proiecții astrale.

Energiile sunt cele care pun corpurile (materia) în mișcare. Aceste energii, la modul general, au fost numite în multe feluri, vă propun să folosim formula: Activ, Pasiv și Reconciliant (sau Neutru).
Aceste forțe sunt expresii ale conștiinței, dar ele se manifestă fizic sub forma genurilor: feminin, masculin și androgen.
În psihologie se vorbește despre conștient, inconștient și subconștient. Uneori inconștientul și subconștientul sunt folosite de diverși autori să descrie aceeași stare. Dar acestea sunt doar nume, definiții care în general nu au nicio semnificație, sunt prost înțelese, interpretate și folosite.
Gurdjieff, vorbind despre „mașina umană”, explică faptul că activitatea umană este controlată prin intermediul a trei centre: centrul motor, centrul emoțional și centrul intelectual.
Pentru o funcționare optimă, trebuie stabilită o armonie atât între funcționarea centrelor, cât și între cele ale corpurilor, respectiv este nevoie de conștientizarea existenței acestora.
Practicată corect și învățând de la un maestru veritabil, autentic, Yoga este unul din mijloacele, căile spirituale prin care acest obiectiv poate fi atins.
Din păcate „maeștrii” care predau Yoga la noi, dar și majoritatea „maeștrilor” pe care îi întâlnesc turiștii în Orient, nici măcar nu au auzit vreodată despre aceste lucruri, darmite să practice și să le predea. Mai grav este faptul că practicată „Yoga” după ureche produce efecte exact inverse și dăunează grav sănătății provocând dezechilibre mentale, emoționale și fizice.

Despre Yoga

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s