Artă Sacră sau Știință Esoterică?

Artă Sacră sau Știință Esoterică „Artă sacră” este un termen ce definește arta cu un conținut religios. În categoria aceasta intră muzica religioasă, dansurile religioase și arta vizuală, în special picturile și sculpturile. Când vine vorba despre Tarot, Astrologie, Numerologie, Kabbala sau Alchimie, unii folosesc aceeași definiție de „arte sacre”, alții preferă denumirea mult mai academică de „științe esoterice”.
La prima vedere poate părea o simplă problemă de semantică sau opțiune individuală de exprimare, însă lucrurile nu se rezumă doar la atât.
Conceptul de „artă sacră” ține de convingerea că există un Dumnezeu, o forță superioară, partizană, care intervine și decide soarta noastră a tuturor și a fiecăruia dintre noi în mod individual. Menirea „artei sacre” este de a desluși acest „plan divin”, altfel spus, de a ne afla destinul. De aici și convingerea că Dumnezeu nu agreează aceste științe care îi „spionează” intențiile.
Această abordare își are rădăcinile la începuturile creștinismului instituțional, adică undeva prin secolele II și III. Atunci s-a încercat armonizarea unor științe cum ar fi Astrologia cu dogmele religioase. De exemplu Astrologia elenistică însușită în mare măsură și de Ptolemeu, ctitorul Astrologiei moderne, are la bază conceptul geocentric, adică faptul că Pământul este centrul universului și toate celelalte planete se rotesc în jurul său, idee agreată și susținută și de biserică. Dacă într-o primă fază, la începuturile Creștinismului instituțional s-a încercat o armonizare a științelor antice și a obiceiurilor așa zis păgâne cu noua religie, foarte repede s-a trecut la negarea, combaterea și în cele din urmă distrugerea chiar și a celor mai mici urme ale acestora. Așa au fost arse sau distruse zeci de mii de lucrări valorase, au fost dărâmate temple și statui, iar învingătorii, practic, au rescris istoria.
O tentativă de reconciliere a științelor esoterice și a bisericii a avut loc și după secolul XVII. Nu întâmplător astrologul Englez William Lilly și-a intitulat cartea sa care avea la bază revizuirea faimoasei lucrări a lui Ptolemeu „Tetrabiblos”, „Astrologie Creștină”.
O serie de autori Europeni au încercat integrarea în special a Astrologiei și Cabalei în doctrinele Creștine. Așa s-a ajuns la aberații, struțo-cămile de genul Cabala Creștină sau Astrologie Creștină.
Cei care încă mai cred că științele esoterice și Creștinismul pot fi reconciliate, nu au înțeles nimic nici din științele esoterice, nici din Creștinism.

Filosofia care stă la baza științelor esoterice susține ideea unor forțe – energii – care acționează într-un mod neutru și se află într-o permanentă mișcare prin univers. Astfel „Dumnezeu” – ca denumire generică – este imparțial și echidistant, este o forță neutră și acționează independent.
Aplicată această teorie la sistemul nostru solar, fiecare planetă (tot ca denumire generică incluzând aici și soarele și luna) își are propria sa energie și influență specifică și afectează omenirea în ansamblul său și fiecare individ în mod egal – nepartizan.
Este, ceea ce Gurdjieff numea, influență mecanică din exterior.
Știința implică observarea și analizarea acestor fenomene, ci nu credința în acțiunea, influența unor forțe oculte, supranaturale asupra existenței noastre.
Trebuie să înțelegem că omul este un punct minuscul în cosmos și este expus acestor influențe mecanice în permanență. Nu le poate eschiva și nu se poate opune lor, dar poate să le studieze, să le înțeleagă și să se adapteze, respectiv să-și adapteze țelurile individuale la condițiilor cosmice la care este expus și supus.
Ca să fie capabil să facă asta, mai întâi trebuie să înțeleagă propria sa mecanicitate și să se „trezească”. Dar asta este deja o altă discuție pentru o altă ocazie!

Artă Sacră sau Știință Esoterică

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s