Teorie și Practică – eso și exoterism

Teorie și Practică Era anul 1993 când de pe o tarabă aflată pe strada principală mi-am cumpărat o carte intitulată „Tarot” scrisă de autorul german Hajo Banzhaf.
Cartea este un ghid practic de utilizare a Tarotului și conține și un pachet de cărți de Tarot Reader-Waite.
Imediat m-am apucat să îmi „dau în cărți”. Mie, apoi unor apropiați și în cele din urmă și unor străini – contra cost.
Ce vreau să spun este că oamenii vor soluții rapide, practice, vor răspunsuri imediate, nu sunt interesați de teorie, și spun asta deoarece știu lucrul acesta din propria mea experiență.
Am învățat destul de repede semnificația cărților și diferite scheme de etalare, dar, recunosc, nu știam nimic despre sistemul care stă la baza Tarotului și nici despre relația dintre Tarot și celelalte științe esoterice.
Lucrurile nu sunt foarte diferite nici în ceea ce privește celelalte științe esoterice, respectiv Astrologia, Numerologia, Kabbala și Alchimia. Cei care încep studierea lor, vor rezultate rapide, imediate, practice, nu au nici un interes pentru partea teoretică și cunoașterea sistemului.
Este important să definim ce numesc în acest context „teorie”. Teoria în acest caz se referă la cunoștințele legate de structura și sistemul științelor esoterice.
Astfel, oamenii învață în cazul Tarotului semnificația cărților, respectiv în cazul Astrologiei ce reprezintă o planetă anume, o zodie, relațiile dintre diferitele planete, însă foarte puțină lume înțelege și cunoaște sistemul, structura de bază, „scheletul”, „anatomia” sistemului, de exemplu, de ce o zodie reprezintă anumite calități, are un anume gen etc și nu altceva.
Ceea ce spun este că oamenii vor să fie imediat chirurgi și trec la operații uneori extrem de complexe fără cunoștințele de bază, fără cunoștințe anatomice.
Acest fapt este scuzabil în cazul celor care practică aceste științe ca un hobby, deși, în cazul lor nu mai putem vorbi despre știință, însă nu poate fi acceptat de la cei care susțin că sunt experți, specialiști și profesează în aceste domenii.
Când am înțeles că Tarotul reprezintă mult mai mult pentru mine decât un hobby și o modalitate de a face analize și predicții, am înțeles că este iminent necesar să învăț și să înțeleg și „anatomia”, nu doar să practic „chirurgia” orbește.
Pentru cei mai puțin familiarizați cu științele esoterice, fac precizarea că toate aceste științe sunt interconectate prin intermediul Tarotului, această știință reprezentând o sinteză organică a tuturor celorlalte. Ocultiști remarcabili ca Arthur Edward Waite și Aleister Crowley, dar și George Ivanovich Gurdjieff au arătat faptul că Tarotul însumează toate celelalte științe.
Mulți numesc Tarotul „știința rege”, dar nu este vorba despre nicio ierarhizare, ci despre faptul că toate științele esoterice formează un corp comun și au la bază același sistem unitar.
Ca să rămânem la comparația cu medicina, să studiezi Astrologia individual, ruptă de toate celelalte științe, este ca și cum ai fi un chirurg care știe să opereze doar brațul stâng al pacienților.
Lucrul acesta însă nu a fost înțeles și chiar dacă mulți autori fac diferite conexiuni între diferitele ramuri ale științelor esoterice, nu există un sistem uni-tar care să lege la modul teoretic și practic aceste științe între ele.
Sau cel puțin nu este cunoscut până în prezent.
Când am început studiul sistematic și aprofundat al Tarotului una din pri-mele observații a fost că diferiți autori făceau conexiuni diferite între semni-ficația cărților de Tarot și aspecte Astrologice, calcule Numerologice, conexiuni cu Alchimia și Kabbala.
Acest fapt mi-a confirmat suspiciunea că deși evident conectate și aflate într-o relație directă, ombilicală, aceste științe nu au un sistem comun la bază, respectiv acel sistem a fost uitat și este necunoscut omenirii.
N-am să intru acum în detaliile problemei, dar Numerologia tradițională lucrează cu 9 numere; Astrologia a lucrat timp de secole cu 7 planete apoi, forțată de evoluția Astronomiei și descoperirile unor noi planete s-a adaptat și a luat în calcul 9, respectiv 10 planete; Kabbala lucrează cu 22 de „chei” – literele alfabetului Ebraic ș.a.m.d.
Mi-au fost necesari 20 de ani de studiu ca să găsesc formula care pune capăt haosului și în sfârșit așază toate științele esoterice într-un sistem unitar compact – interconectat.
Meritul meu este că am găsit această formulă, dar subliniez faptul că această formulă a existat de la bun început și a stat la baza acestor științe din capul locului.
Sunt două aspecte aici: dacă sistemul actual este incomplet sau greșit, cum de nu a observat nimeni acest lucru și nu a fost corectată „scăparea” în atât de mult timp?
Ca să fie mai simplu, vă propun să ne referim în cele ce urmează la Astrologie. Pe de o parte sunt foarte puțini „specialiști” în Tarot, pe de altă parte semnificația cărților de Tarot este dată de diferite aspecte Astrologice, și nu în ultimul rând, în ultimii ani tot mai mulți „Astrologi” și-au făcut apariția, deci Astrologia este o știință aparent mult mai facilă, sunt tot mai mulți care practică și pretind că au cunoștințe Astrologice.
Puțini știu că Astrologia modernă se bazează în cea mai mare măsură pe lucrările semnate de Ptolemeu (Claudius Ptolemaeus, născut circa 87 d.Hr. – decedat circa 165 d.Hr.).
Ptolemeu nu a fost un om de știință, ci un scrib, și, după cele mai mari pro-babilități, primul și cel mai mare plagiator al tuturor timpurilor. De numele său se leagă sute de lucrări de Astronomie, Astrologie, Matematică și Geografie.
Meritul lui Ptolemeu este că a copiat și astfel a salvat o serie de scrieri care altfel ar fi dispărut pentru totdeauna odată cu distrugerea bibliotecii de la Alexandria și distrugerea sistematică a multor alter lucrări valoroase etichetate „păgâne” în aceea perioadă. Cu toate că astrologilor le place să-și prezinte știința ca fiind una cu „rădăcini pierdute în negura timpului”, realitatea este că informații despre Astrologia Egipteană, Babiloniană și Sumeriană sunt puține și fragmentate.
În ceea ce privește Astrologia, sistemul său a fost în mare parte bazat pe modelul elenistic geocentric. Conform acestui sistem, Pământul stă fix în centrul universului și toate celelalte corpuri cerești, în această ordine, Luna, Mercur, Venus, Soarele, Marte, Jupiter și Saturn, se rotesc pe traiectorii perfect circulare în jurul ei. Conceptul geocentric stă la baza Astrogramei Natale, dar este și motivul pentru care Astrologia nu ia în calul și efectele planetei Pământ, singura planetă cu care avem contact direct permanent și la al cărui efect suntem cel mai expuși.
Acestea, de exemplu, sunt informații teoretice de bază care țin de sistem și care în general lipesc din majoritatea cărților și manualelor de Astrologie, ca drept urmare nici majoritatea „astrologilor” nu le cunosc.
Mă veți întreba cum este posibil ca aceste informații în mod evident greșite nu doar au supraviețuit, dar s-au împământenit și au devenit literă de lege?
Răspunsul este unul pe cât se poate de banal și a fost evidențiat de către Arthur Edward Waite în cartea sa despre Tarot: autorii, mânați de cele mai bu-ne intenții, dar și dintr-o inerție având ca principal mobil comoditatea și lenea, au copiat unii de la alții aceleași informații eronate fără să le fi supus unei minime analize critice.
Unii vor argumenta că lucrurile nu stau întocmai așa și, Astrologia a evoluat de-a lungul timpului, astfel, treptat, cele 7 planete clasice au fost completate prin introducerea pe rând a unor noi planete: Uranus, Neptun și Pluto. Așa este, aceste planete au fost adăugate la sistem, dar nu ca urmare a unei evoluții sau a unei reașezări a sistemului ptolematic, ci datorită descoperirilor Astronomice și a presiunii publice create în urma acestora.
Astrologia nu a evoluat, ci doar s-a adaptat la noi realități. Problema fundamentală rămâne că sistemul de bază este unul greșit – geocentric – și neschimbat de la Ptolemeu încoace.
Parte a problemei este că în primii ani ai oficializării Creștinismului ca religie de Stat, mare parte a lucrărilor esoterice au fost etichetate ca fiind păgâne și au fost distruse. Acest fapt face aproape imposibilă cunoașterea și studierea științelor esotrice anterioare ale acelor perioade – secolele II-III.
Însă, din ignoranță și aroganță, cei mai mulți nici măcar nu încearcă să deslușească rădăcinile științelor esoterice și se mulțumesc exclusiv cu informațiile exoterice disponibile și nici măcar nu cunosc elementele de bază ale sistemului pe care-l folosesc.
Vă mai dau un exemplu. În toată mitologia premergătoare monoteismului, Soarele este de genul feminin în timp ce Luna este, în oglindă, masculin. Schimbarea de polaritate s-a produs odată cu trecerea de la politeism la monoteism și de la matriarhat la patriarhat. Sunt informații pe care dispersat le puteți găsi din diferite surse, însă niciodată într-o carte de Astrologie.
Determinarea genurilor, conform metodei actuale din Astrologie se face în mod arbitrar, de la Berbec la Pești, zodiile impare fiind considerate masculi-ne, iar cele pare feminine.
În realitate genurile sunt determinat de cele trei calități, Fix, Cardinal și Mutabil și ca urmare sunt trei genuri, nu două. La prima vedere poate părea un sofism sau ceva contrar naturii, dar nu este deloc așa.
Nici acest aspect nu este absolut deloc cunoscut și conștientizat de „astrologii” din ziua de azi tocmai datorită faptului că nu cunosc noțiunile elementare ale sistemului și fundamentul teoretic pe care se bazează.
Arhetipurile, respectiv tipologiile umane de bază sunt unul din elementele de bază ale Astrologiei. După modelul elenistic preluat și de către Ptolemeu, Astrologia modernă tratează 12 tipologii distincte numite Zodii. Carl Young a explorat aceste tipologii mai ales dintr-o perspectivă Alchimică, însă contrar convingerilor multora, nu a stabilit un număr clar și determinat de posibile arhetipuri și nu a făcut o corelare directă cu cele 12 zodii.
Știm că premergător Grecilor, Egiptenii au folosit o Astrologie bazată pe decade, însă nimeni până în ziua de azi nu a reușit să descifreze cele 36 de arhetipuri Egiptene și sistemul, respectiv planetele asociate acestora. În fapt, cunoștințele noastre despre Astrologia Egipteană, Babiloniană și Sumeriană sunt extrem de limitate.
Cunoștințele despre decade sunt și ele limitate. În zilele noastre sunt folosite două metode distincte de atribuire de planete guvernante la cele 36 de decade. Una este așa numita metodă „Caldeeană” care în fapt este bazată pe Astrologia elenistică reprodusă de către Ptolemeu; iar cea de-a doua formulă este numită „Triplicitară” și în funcție de numărul planetelor luate în considerare rezultă diferite atribuții și asocieri.
Este încă o dată evident că nu există un sistem unitar și lipsa acestuia conduce la inexactități și erori de analiză și predicție, lipsă de acuratețe dovedită și științific în urma numeroaselor experimente desfășurate care au concluzionat că precizia analizelor și predicțiilor Astrologice nu depășește bariera coincidenței.
Un ultim exemplu, nici un astrolog nu a putut până-n prezent să-mi explice argumentat și ca parte a sistemului, cum este posibil ca două planete, Venus și Mercur să guverneze câte două zodii fundamental diferite prin însăși natu-ra lor, una de Pământ și una de Aer.
Lucrurile nu diferă deloc nici în cazul Numerologiei. Numerologia modernă se bazează în mare parte pe principiile lansate de către Pitagora care alături de Platon și Aristotel a fost un susținător convins al sistemului geocentric. Nu în ultimul rând, Numerologia modernă lucrează cu așa numită metodă a reducerii teozofice, adică adunarea numerelor formate din două cifre până când obținem unul din numerele de la 1 la 9, acesta fiind considerate numerele „sursă” – sau rădăcină -, numerele de bază. Astfel, dacă Astrologia s-a adaptat și a adoptat planeta Pluto ca fiind a 10 planetă și azi se spune că ea guvernează zodia Scorpion, datorită principiului de bază a reducerii teozofice, Numerologia în continuare operează doar cu 9 numere și ignoră existența acestei planete.
Sper ca din aceste câteva exemple – sunt și multe altele pe care le voi prezenta detaliat în cartea mea – să înțelegeți importanța existenței și cunoașterii sistemului și, la fel de important, necesitatea evidentă de a avea un sistem unitar care stă la baza tuturor științelor esoterice, și aici doresc să nominalizez din nou Tarotul, Astrologia, Numerologia, Kabbala și Alchimia, cele cinci științe pe care le-am studiat detaliat și în profunzime.
Apelând la o metaforă plastică, Teoria și Practica sunt un copac. Practica reprezintă trunchiul și coroana copacului, partea cunoscută, vizibilă și exoterică; în timp ce Teoria este rădăcina, partea invizibilă, ascunsă și esoterică a lucrurilor.

bartolomeu_velho_1568
(Reprezentare grafică a universului ptolematic realizat în anul 1568 de către Bartolomeu Velho)

4 gânduri despre „Teorie și Practică – eso și exoterism

 1. Va salut! Si eu sunt un drumet pe caile spiritualitatii. Acum cateva luni, fiind intr-o librarie, am vazut, si cumparat un pachet de carti de tarot Ridar Waite. A fost asa ca o chemare. Nu le-am folosit inca, pentru ca mi-am dat seama ca mai intai trebuie sa cercetez. Asa am descoperit acest site, pe care l-am pus la bookmark, si din care tot citesc (nu mereu) de atunci. Mi-am dat seama ca este nevoie de o documentare serioasa. Tot asa am aflat ca lucrati la o carte. As vrea sa stiu cand, si unde va aparea? Si as vrea sa mai stiu,daca pot sa va mai solicit unele informatii, dupa ce mai parcurg din materialul de pe site. Va multumesc! Am scris cu telefonul, deci scuze pt. text.

  • Bună Ziua!
   Cartea este ceva mai mult decât o carte, este un tratat în mai multe volume. Foarte probabil va fi publicat într-o formă sau alta în limba Engleză. Editurile din România cer bani autorilor pentru a fi publicați și eu nu sunt dispus să plătesc.
   Sigur, în măsura în care pot, vă voi răspunde, însă sunt câteva lucruri pe care nu le voi dezvălui înainte ca să le public. Și așa mi-am regăsit multe idei „împrumutate” la diverși autori fără să mă fi citat.
   Numai bine!

   • Mulțumesc pentru răspuns! Înțeleg și respect această rezervă. Eu rămân totuși interesat de cunoaștere. Este chemarea mea, și mai tot timpul am avut șansa să primesc informația de care aveam nevoie. în măsura (și la momentul) în care se poate, vă rog să mă ajutați. Vă mulțumesc!

   • Sigur, în limita timpului și al posibilităților exprimate, cu mare plăcere.
    Am multe texte publicate aici și am să mai public. Chiar astăzi am pus o postare care poate să vă fie de folos.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s