Cele 7 tipologii umane

Cele 7 tipologii Umane 2016 Tarot Zi de Zi Gurdjieff vorbește despre 7 tipuri de om. Este important să subliniem că este vorba despre 7 tipologii umane, și nu despre tipuri de personalitate.
Recunosc, în pofida profundei mele admirații pentru Gurdjieff și munca sa, mereu am fost puțin sceptic privitor la această împărțire/catalogare. Asta, deoarece mi-a fost imposibil să integrez ideea în Tarot și, dat fiind faptul că Tarotul este știința esoterică care însumează toate celelalte științe, dar și idei esoterice, orice nu poate fi integrat sau corelat cu Tarotul, în opinia mea, trebuie tratat cu mare precauție și studiat, analizat cu toată seriozitatea. Totodată, îmi dau seama că nu tot ce nu pot să integrez este greșit sau în afara sistemului, ci, cel mai probabil, depășește nivelul curent al înțelegerii mele.

Gudjieff susține că fiecare om funcționează pe baza a trei centri: centrul motor, centrul emoțional și centrul intelectual. Majoritatea oamenilor sunt conduși de unul din acești centri, eventual pot să-și dezvolte două din aceste funcții, dar foarte puțini oameni sunt capabili să conștientizeze existența celor trei centri și să îi dezvolte armonios.
Gurdjieff a făcut și corelația între acești trei centri și trei tipuri distincte de dezvoltare: calea fachirului, calea călugărului și calea yoghinului. Simplificând ideea, fachirul își dezvoltă abilitățile fizice, călugărul pe cele emoționale iar yoghinul pe cele mentale.
Dar ce spune mai exact Gurdjieff despre cele 7 tipologii umane?

Oamenii nr. 1, 2 si 3 formează umanitatea mecanică; aceștia rămân la
nivelul la care s-au născut.
Omul nr. l are centrul de gravitație al vieții sale psihice în centrul motor. Acesta este omul corpului fizic, la care instinctul și mișcarea sunt întotdeauna mai importante decât sentimentul și gândirea. Acești oameni trăiesc prin instinct și senzații.
Omul nr. 2 este la același nivel de dezvoltare, dar centrul de gravitație al vieții sale psihice este în centrul emoțional. Aceștia sunt oamenii la care funcțiile emoționale sunt mai importante decât toate celelalte. Sunt persoane sentimentale și emoționale.
Omul nr. 3 este de asemenea la același nivel de dezvoltare, dar centrul de gravitație al vieții sale psihice este în centrul intelectual. Sunt oamenii la care funcțiile intelectuale sunt mai importante decât funcțiile emoționale, instinctive și motrice. Sunt persoane raționale și teoretice.

Fiecare om se naște nr. l, nr. 2 sau nr. 3, și nu devine nr. 4 decât ca urmare
a unor eforturi precise și susținute.
Din cauza limitărilor interne și a mecanicității moștenite și cultivate din ființa lor, omul nr. 1, nr. 2 și nr. 3 nu sunt capabili să obțină niciodată cunoașterea accesibilă omului nr. 4, nr. 5, nr. 6 și nr. 7.
Oamenii nr. 1, 2 si 3 pot doar să înțeleagă și să reducă lucrurile la propriul lor nivel de percepție și fără un impuls exterior – un șoc adițional – evoluția către cunoașterea omului nr. 4 nu este posibilă și accesibilă.
Cunosc foarte mulți oameni nr. 2, câțiva oameni nr. 1 și doar două, trei persoane care sunt sau se aproprie de profilul omului nr. 3.

Omul nr. 4 este un grad intermediar.
Acesta este întotdeauna produsul adoptării unei discipline spirituale. Calea spirituală este calea cunoașteri, ci nu a credinței așa cum în mod frecvent și eronat se crede.
El nu se poate naște așa, nici nu poate evolua „accidental”. Limitările și influențele obișnuite ale educației, culturii și ale „moștenirii spirituale” nu pot să producă un om nr. 4.
Omul nr. 4 are un centru de gravitație permanent care este format din ideile sale, din aprecierea sa asupra căii spirituale urmate și din relația sa cu aceasta. În plus, centrii săi psihici au început deja să se echilibreze; nu poate fi un centru mai important ca altul în el, așa cum este în cazul oamenilor din primele trei categorii. Omul nr. 4 începe deja să se cunoască, el începe să știe încotro merge.
„A Patra Cale”, cea a dezvoltării armonioase, metodă elaborată de către Gurdjieff care încorporează cele trei căi spirituale identificate de acesta (calea fachirului, calea călugărului și calea yoghinului), vizează exact obținerea calităților omului nr. 4. Acesta este conștient de cele trei dimensiuni ale sale și este capabil să le controleze și să le dezvolte armonios, este, dacă doriți, însumarea în mod armonios și sănătos al omului nr. 1, 2 și 3.

Omul nr. 5 este deja produsul unei cristalizări și ca urmare el nu se mai poate
schimba continuu ca oamenii nr. 1, 2 si 3. Trebuie remarcat că omul
nr. 5 poate fi adeptul unei căi spirituale autentice sau al unei căi false.
El poate deveni nr. 5 doar după ce a fost nr. 4. Există totuși excepții în care cineva a sărit etapa de a fi fost nr. 4 și a devenit direct nr. 5, însă în aceste cazuri excepționale, persoanele nu o să poată deveni nr. 6 sau 7 deoarece le lipsesc cunoștințele și experiențele omului nr. 4. Gurdjieff afirmă că astfel de cazuri de falsă dezvoltare sunt izolate și destul de rare. În general oameni nr. 3 se pot transforma în oameni nr. 5, ei știu, au cunoștințele necesare teoretice, dar nu pot face nimic.

Omul nr. 5 este pentru noi un tip de om inaccesibil deoarece acesta a atins unitatea.
Acesta diferă de omul nr. 6 doar prin faptul că unele din însușirile sale nu au devenit încă permanente.
Omul nr. 7 a ajuns la dezvoltarea cea mai înaltă care este posibilă și
posedă tot ceea ce omul poate poseda, cum ar fi voința, conștiința, un „Eu”
permanent și imuabil, individualitate, nemurire și multe alte însușiri pe
care, în ignoranța si orbirea noastră, noi nu ni le atribuim. Nu putem
înțelege omul nr. 7 și însușirile sale decât până la un anumit grad, conform
etapelor gradate prin care noi putem să ni-l apropiem pe măsură ce
evoluăm spiritual. Și, ca să nu existe nici o confuzie, spiritual înseamnă intelectual la un nivel superior de percepție, și nu emoțional, respectiv referitor la suflet așa cum foarte mulți greșit consideră. Astfel, religia necesită credință, adică implicare emoțională – sentiment religios, respectiv calea călugărului – în timp ce spiritualitatea implică rațiune și o înțelegere profundă, superioară a lucrurilor – respectiv calea yoghinului așa cum o numea Gurdjieff.

Sunt două aspecte importante aici.
Primul este să înțelegem și să corelăm corect ce este 3 și ce este 4, respectiv ce este 7 și ce este 12 în esoterism la modul general, și în acest caz în particular.
Al doilea este indiciul important pe care Gurdjieff ni l-a lăsat, respectiv faptul că „omul nr. 1, 2 și 3 ne naștem”. Acest indiciu este practic cheia problemei.
Astrologia modernă, din comoditate și ignoranță, din neștiință, vorbește despre 12 zodii.
Am mai spus-o, nici unul din noi nu ne naștem Berbeci, Raci, Lei sau Scorpioni, ci ne naștem în una din cele 3 decade ale uneia din cele 12 zodii. Astfel, rezultă 36 de tipologii umane distincte. Simplificând însă, cheia este cunoașterea și înțelegerea diferențelor dintre cele 3 decade ale fiecărei zodii și din ce rezultă acestea. Astrologia modernă nici nu cunoaște, nici nu înțelege acest aspect.
Diferențierea dintre cele 3 decade rezultă din diferența de gen (sex).
Gândirea dualistă, antagonică, a redus ideea de sex la masculin și feminin, însă, din punct de vedere energetic există și cel de-al treilea gen, androgin, respectiv neutru (sau dublu). Rolul celui de-al treilea gen este crucial: este mediatorul, energia reconciliantă, forța care menține echilibrul între celelalte două.
Am explicat de mai multe ori Legea lui Trei, n-am să intru din nou în detalii, dar este important să înțelegem că nu poate exista echilibru între două forțe fără existența celei de-a treia.
Ideea celor trei genuri, respectiv trei tipuri distincte de energie, se regăsește în toate ramurile științelor esoterice.
În Astrologie aceste trei energii sunt identificate prin cele trei calități: calitatea Fixă, Cardinală și Dublă (sau Mutabilă).
Fiecare decadă a fiecărei zodii cade sub incidența uneia din aceste trei calități și reprezintă una din cele trei genuri.
Ordinea diferă de la zodie la zodie. De exemplu la Berbec, primul decan este Cardinal, cel de-al doilea este Fix iar cel de-al treilea este Dublu. În cazul Taurilor primul decan este Fix, cel de-al doilea Dublu iar cel de-al treilea Cardinal ș.a.m.d.
Indiferent în ce zodie suntem născuți, aparținem uneia din cele trei decade, respectiv unui anume gen și unui anume tip de energie care ne definește: Activ, Pasiv (sau Reactiv) și Neutru (sau Reconciliant). Denumirea acestor energii este irelevantă și ține de percepția fiecăruia și de convenția lingvistică. Important este să înțelegem că acestea reprezintă trei tipuri de energie, toate active, dar active la un alt mod, reprezentând trei tipuri de manifestare diferită.
Și aici am făcut legătura cu tipologiile propuse de Gurdjieff.
Omul nr. 1 reprezintă manifestarea calității Fixe, respectiv ține de instinct și de centrul motor.
Omul nr. 2 reprezintă manifestarea calității Cardinale, respectiv ține de sentimental și reprezintă centrul emoțional.
Omul nr. 3 reprezintă manifestarea calității Duble (Mutabile) și ține de rațional și reprezintă centrul intelectual.
Evident, sunt 12 tipologii diferite de om nr. 1, 2 și 3, dar ca principiu și rezumând, prin prisma genului și a celor 3 tipuri de energie, putem identifica cele trei tipologii generale.
În Tarot decadele sunt reprezentate de cele 36 de cărți numerotate de la 2 la 10 aparținând celor 4 suite.

Identificarea celorlalte 4 tipologii umane ține de înțelegerea profundă a semnificației și rolului Cărților de Curte.
Pentru cei care nu cunosc sistemul și compoziția pachetului de cărți de Tarot, trebuie să le spun că față de pachetul de cărți de joc, în Tarot Cărțile de Curte au în compoziția lor 4 și nu 3 cărți.
Multă vreme acest lucru a fost derutant, mai ales datorită faptului că în mod tradițional asocierea dintre Cărțile de Curte din pachetul de cărți de joc și cel din Tarot s-a făcut în mod eronat.
Valetul este valet în ambele pachete, la fel și Regina. Însă Cavalerul din pachetul de Tarot reprezintă Regele din pachetul de cărți de joc și Regele din pachetul de Tarot nu are echivalent în pachetul de cărți de joc.
Cărțile de Curte în Tarot reprezintă trecerea, ascensiunea individului la un nivel de conștiință superior și practic fac trecerea de la condiția umană de simplu muritori la cea superioară, divină a cărților care reprezintă cele 12 zodii, respectiv arhetipurile perfecte – din nou, divine, dacă doriți.
Astfel, Valetul reprezintă omul nr. 4, Cavalerul omul nr. 5, Regina omul nr. 6 și în final Regele, reprezentantul forțelor divine pe Pământ așa cum a fost la Egiptenii antici, omul nr. 7.

Valetul în mod tradițional reprezintă o persoană tânără indiferent de sex.
Cavalerul reprezintă bărbatul, Regina femeia.
Regele este a doua carte neutră, poate fi atât bărbat, cât și femeie, vezi exemplul Cleopatrei ca să facem referință tot la tradiția Egipteană.
Regele este Superman, supra-omul (și este vorba despre OM și nu despre bărbat!), este întruchiparea Übermenschen-ului lui Nietzsche din „Așa grăit-a Zarathustra”.
La un nivel superior este vorba despre spirala evoluției, Cărțile de Curte reprezentând fiecare câte o etapă diferită a evoluției spirituale.
Această evoluție, la nivel individual este mereu posibilă, dar nu obligatorie.

Dezvoltarea posibilităților ascunse – paranormale – ale omului este o cale, mai exact o scurtătură contra naturii, împotriva universului și împotriva lui Dumnezeu. Acesta este motivul pentru care căile spirituale, căile cunoașterii și ale minții, sunt atât de dificile și exclusiviste.
Există o diferență fundamentală între evoluția omului și evoluția omenirii în ansamblul său.
Evoluția omenirii este una foarte, foarte lentă, aproape insesizabilă, conformă evoluției cosmice.
Omul este nerăbdător, vrea totul și îl vrea acum, imediat.
Mecanismele universale – mecanice – fac imposibilă evoluția rapidă, necontrolată a omenirii în ansamblul său, dar de aceste legi și restricții individul, cu multă determinare și în urma unui efort conștient și susținut, se poate sustrage.
Ca să înțelegem, imaginați-vă omul ca fiind tot universul. El nu poate evolua decât într-un anume ritm impus de condiția sa și condițiile universale care-l guvernează. Însă, în mod excepțional, o celulă de-a sa poate evolua în paralel și independent de tot ansamblul său.
În contextul ansamblului său total, o celulă este irelevantă, nu va influența evoluția sa în nici un fel evoluția omului.
Aceeași relație este valabilă între omenire în ansamblul său și un om.
Individul poate evolua mai rapid, în mod excepțional, însă capacitatea sa de a trage după el toată omenirea sau măcar să o influențeze într-un mod substanțial este infimă, neglijabilă.
În 2000 de ani omenirea încă nu a reușit să înțeleagă și să-și asume ideile cristice decât la un nivel formal – mecanic, la fel cum nici învățăturile lui Gurdjieff nu au fost recepționate și împărtășite de un număr signifiant de oameni.

Continuarea articolului: Evoluție și involuție individuală și colectivă

Cele 7 tipologii Umane 2016 Tarot Zi de Zi

2 gânduri despre „Cele 7 tipologii umane

  1. Pingback: Evoluție și involuție individuală și colectivă | TAROT Zi de Zi

  2. Pingback: Arhetipuri și tipuri de personalitate în Astrologie și Psihologie | TAROT Zi de Zi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s