Ophiuchus și reconfigurarea zodiilor 2016

Horoscop De la începutul lunii Septembrie internetul s-a umplut de „informații” referitoare la schimbarea granițelor zodiilor și despre cel de-al 13-lea semn zodiacal, Ophiuchus. Siteurile în limba engleză, preponderent de tip tabloid (Can Can/Click) susțineau că cei de la NASA ar fi făcut aceste calcule și ar fi adus „datele la zi”.
Am căutat sursa originală a informației, dar nu am găsit-o.
Am totuși de făcut câteva precizări.
Astronomia și Astrologia sunt două științe distincte și chiar dacă în principiu ambele studiază planetele și universul, și în ciuda faptului că există o serie de zone de interferență, cele două științe au o abordare fundamental diferită.
Sunt trei aspecte aici:
1. În general astronomii nu cunosc Astrologie și astrologii nu cunosc Astronomie.
2. Din păcate cei mai mulți „astrologi” nu cunosc Astrologie, ci au învățat papagalicește noțiuni generale fără să cunoască bazele științei și al sistemului.
3. Autorii acestor articole – și ale multor altele – nu au cunoștințe nici Astronomice, nici Astrologice – și probabil nici de multe altele – și amestecă lucrurile inadmisibil.
Pentru început să vedem „informațiile senzaționale” așa cum sunt ele prezentate cu precizarea că am făcut a mică corectură, în materialele originale ultima zi a unei zodii era și prima zi a următoarei, adică cineva născut pe 13 Mai de exemplu era și Berbec și Taur sau cineva născut pe 21 Iunie era și Taur și Geamăn ș.a.m.d. Totodată, pentru a avea o imagine mai clară a caselor rezultate, am adăugat și numărul zilelor atribuite fiecărei zodii.
„Noul Zodiac” arată în felul următor:

Berbec : 18 Aprilie – 13 Mai, 26 de zile
Taur: 14 Mai – 21 Junie, 39 de zile
Gemeni: 22 Iunie – 20 Julie, 28 de zile
Rac: 21 Julie – 10 August, 20 de zile
Leu: 11 August – 16 Septembrie, 36 de zile
Fecioară: 17 Septembrie – 30 Octombrie, 43 de zile
Balanță : 31 Octombrie – 23 Noiembrie, 24 de zile
Scorpion : 24 Noiembrie – 29 Noiembrie, 5 zile
Ophiuchus: 30 Noiembrie – 17 Decembrie, 18 zile
Săgetător: 8 Decembrie – 20 Ianuarie, 43 de zile
Capricorn: 21 Ianuarie – 16 Februarie, 26 de zile
Vărsător: 17 Februarie – 11 Martie, 23 de zile
Pești: 12 Martie – 17 Aprilie, 36 de zile

De unde acest decalaj, această mutare a granițelor constelațiilor (zodiilor)?
Cineva se pare că a descoperit precesia și nutația.
Ei bine (Șoc! Șoc!), precesia echinocțiilor a fost observată și consemnată pentru prima oară de astronomul Grec Hipparchus în secolul II î.e.n., dar este menționată și în Vedanga Jyotisha, text de Astronomie indian cam din aceeași perioadă (1400-700 î.e.n.).
În ceea ce privește efectul de nutație, a fost descoperit de astronomul englez James Bradley în 1728.
„Precesia” provine din Latinul „praecedere” care înseamnă „a precede”, „a veni înainte de timpul ei”, dar are legătură și cu „procedere”, adică „a înainta”.
Despre ce este vorba?
Alchimistul Isaac Newton a explicat pentru prima oară fenomenul precesiei. Globul Pământesc nu este perfect rotund, este bombat la ecuator și turtit la poli, astfel mișcarea de rotație a Pământului în jurul propriei sale axe nu este una lineară, ci una oscilantă. În astronomie, precesie axială este indusă de gravitație, și schimbarea continuă lentă în orientarea axei de rotație a unui corp ceresc.
În cazul Pământului se referă la trecerea treptată în orientarea axei de rotație într-un ciclu care în cazul în care Pământul ar fi perfect rotund ar avea o durată de 26.000, dar datorită formei sale neregulate are o durată de aproximativ 25.765 de ani, adică următorul ciclu începe cu 235 de ani mai repede.
Un prim efect observat al acestui fenomen este schimbarea Stelei Polare (sau Steaua Nordului). Dacă la ora actuală Steaua Nordului este Polaris, în aproximativ 3.200 de ani ea va fi înlocuită de Gamma Cephei din constelația Cepheu. Polaris va reveni la poziția sa de Stea Polară în aproximativ 27.800 de ani, dar va fi deplasată la circa 5 grade distanță față de poziția sa actuală.
Premergător lui Polaris, Astronomii au consemnat ca fiind Steaua Polară o stea numită Thuban din constelația Draco și înaintea ei steaua Vega din constelația Lira.
Precesia echinocțiilor reprezintă deplasarea retrogradă a punctelor echinocțiale de-a lungul eclipticii. Acest fenomen este un efect direct al mișcării de precesie a axei de rotație a Pământului față de stelele fixe. În prezent echinocțiile se deplasează cu 50,3 secunde de arc pe an, respectiv 1 grad la fiecare 71,6 ani. Astfel, dacă în mod curent Soarele indică echinocțiul în constelația Peștilor, datorită precesiei echinocțiului, treptat se mută în constelația Vărsătorului. Premergător a fost în Berbec, Taur, Gemeni, Rac și acum circa 12.500 de ani în Leu.
Întrebarea este dacă această deplasare afectează și granițele zodiilor Astrologice.
Răspunsul este că nu.
Echinocțiul de primăvară are loc în jurul datei de 20 Martie a fiecărui an calendaristic (administrativ) și marchează începutul unui nou An Astronomic și Astrologic, începutul primăverii și începutul primului semn de Foc, zodia Berbec. Și asta, indiferent dacă Soarele indică echinocțiul dintr-o altă constelație, din Berbec, Leu sau Capricorn. Nu trebuie să ai nici cunoștințe Astronomice, nici Astrologice să înțelegi că primăvara nu poate începe în Aprilie, Februarie, Decembrie sau Noiembrie indiferent de gradul de orientare a axei și a deplasării punctelor echinocțiale de-a lungul eclipticii.
Dar Berbecul nu este singurul semn zodiacal al cărui început îl cunoaștem cu exactitate.
Toate semnele Cardinale, adică Berbec, Rac, Balanță și Capricorn marchează cele 4 evenimente majore Astronomice ale anului, echinocțiile și solstițiile.
Echinocțiul de primăvară este în jurul datei de 20 Martie a fiecărui an calendaristic și coincide cu începutul zodiei Berbec.
Solstițiul de vară este în jurul datei de 21 Iunie a fiecărui an calendaristic și coincide cu începutul zodiei Rac.
Echinocțiul de toamnă este în jurul datei de 22 Septembrie a fiecărui an calendaristic și coincide cu începutul zodiei Balanță.
Solstițiul de iarnă este în jurul datei de 21 Decembrie a fiecărui an calendaristic și coincide cu începutul zodiei Capricorn.
Având aceste date putem calcula în fiecare an cu ușurință durata decadelor, a zodiilor și putem stabili granițele dintre acestea. Granițele se pot schimba, decala cu cel mult 3 zile în funcție de data echinocțiilor și al solstițiilor, dar nu are nicio legătură cu precesia și nutația.
Pe de altă parte, cei care susțin schimbarea granițelor zodiilor nu au înțeles nimic din ce reprezintă zodiile.
Percepția generală este sunt 12 zodii datorită faptului că cercul are 360 de grade și având în vedere că fiecare zodie ocupă 30 de grade, printr-un calcul simplu rezultă 12 zodii. Lucrurile nu stau deloc așa. Pe de o parte casele nu sunt egale, pe de altă parte fiecare din cele 12 zodii reprezintă un anumit tip specific de vibrație determinat de interacțiunea celor 3 tipuri de energie definite în Astrologie ca fiind cele trei calități (Fix, Cardinal și Mutabil), respectiv cele 4 elemente (Foc, Apă, Aer și Pământ).
Berbecul, de exemplu, este un semn Cardinal de Foc.
Dacă desenăm o cruce pe cercul horoscopului, obținem semnele Cardinale: Berbec, Rac, Balanță și Capricorn.
Printr-o prezumtivă mutare a granițelor, Berbecul n-ar mai fi nici un semn Cardinal, nici unul de Foc, deci și-ar schimba complet caracteristicile.
Dacă Astronomia studiază fenomenele cerești și mișcarea corpurilor cerești prin univers, Astrologia studiază posibilele influențe ale acestora asupra omului, respectiv relația om-univers.
Dacă științele convenționale pot măsura cu exactitate distanța în spațiu între două persoane, ele nu pot stabili și măsura gradul de apropiere emoțională și relațională a celor doi. Faptul că relația de prietenie nu poate fi măsurată și redată în condiții clinice de laborator, nu înseamnă că relația nu există.
La fel, dacă nu este vizibilă, măsurabilă și repetabilă cu rezultate identice în condiții de laborator, cel puțin nu pe baza cunoștințelor noastre actuale, nu înseamnă că influența corpurilor cerești nu există.
În ceea ce privește mărimea caselor, există sistemul tradițional cu 12 case egale a 30 de grade fiecare însumând exact 360 de grade, și sunt diferite sisteme inegale, bazate fiecare pe o altă modalitate de calcul a mărimii caselor dintre care aș aminti cele trei cel mai frecvent utilizate sisteme: Campanus, Regiomontanus şi Placidus, numite generic și sisteme cuadrante. (Găsiți explicații detaliate ale fiecărui sistem AICI).
În nici unul din articolele găsite nu se precizează pe ce bază și cu ce sistem de calcul s-a făcut recalcularea caselor, respectiv granițelor dintre case. Totuși, analizând rezultatele, la prima vedere iese în evidență faptul că de exemplu Scorpionul are numai 5 zile în timp ce Fecioara și Săgetătorul au o durată de nu mai puțin de 43 de zile fiecare. Chiar și fără a avea datele problemei, cred că putem trage concluzia că ceva este în neregulă aici.
Acum să vedem și ultima problemă, cea de-a 13-a zodie, Ophiuchus.
Nici Ophiuchus nu este chiar o noutate.
Și în cazul acesta se amestecă noțiuni din Astronomie cu noțiuni din Astrologie.
În unul din articole (cel de pe thespiritscience.net din data de 2 Septembrie) se afirmă că Babilonienii aveau cunoștințe despre cea de-a treisprezecea constelație, Ophiuchus și lasă de înțeles că aceasta ar fi fost al 13-lea semn zodiacal.
Astrologia Sumeriană, Babiloniană, Egipteană și Grecească, se baza pe case egale a câte 30 de grade însumând un cerc perfect de 360 de grade. Cercul și descoperirea roții la Sumerieni are o legătură directă, dar încă nedeslușită. Cel mai probabil Horoscopul a inspirat crearea roții și nu invers.
În ceea ce privește constelațiile, Babilonienii în catalogul stelar numit MUL.APIN țineau evidența a nu mai puțin de 66 de constelații. 6 fiind numărul de bază și de referință pentru ei. Aveau doar două anotimpuri: vară și iarnă, fiecare având o durată de 6 luni. Fiecare lună era guvernată de o divinitate, deci aveau 12 divinități superioare, acestea fiind asociate la cele 12 constelații ale Horoscopului.
12. Nu 7, nu 9, nu 10, 13 sau 14.
Numele de Ophiuchus este menționat de Ptolemeu, cel mai cunoscut plagiator universal, care nu și-a copiat doar lucrările în Astrologie și Astronomie, dar și în Matematică și Geografie. Claudiu Ptolemeu (circa 87 — 165) a fost un scrib care se pare că a copiat o serie de texte extrase din biblioteca de la Alexandria și cu mare eleganță și-a atașat numele la acestea ca fiind autorul lor, fapt confirmat de numeroasele erori identic consemnate cu erorile regăsite în alte texte antice premergătoare cu ale sale.
Într-adevăr și Ptolemeu amintește de Ophiuchus printre alte constelații fiind vorba despre Astronomie, dar nu în calitate de a 13-a zodie în Astrologie.
Ideea lui Ophiuchus ca o posibilă a 13-a zodie este de factură mult mai recentă.
Oficial în anul 1930 a fost consemnat Ophiuchus ca a 13-a zodie și s-a spus că Soarele traversează constelația în perioada 11 – 31 Ianuarie, respectiv ultimul decan din Capricorn și primul din Vărsător.
În plan filozofic se susține ideea că astfel Ophiuchus face trecerea și legătura dintre un semn de Pământ (Capricorn) și unul de Aer (Vărsător). Un argument subțire dacă ținem cont că și alte zodii (Fecioară-Balanță) se învecinează în același fel și acolo nu există nici un alt „tampon” între ele, ca să nu amintim în aceeași cheie despre vecinătatea la fel de dificilă între zodiile de Apă și Foc.
Chiar dacă nu este foarte clar cărui element îi aparține de fapt Ophiuchus, se spune că este o zodie spirituală, deci tot de Aer, ca atare nu știu cum ar putea facilita trecerea între cele două semne. Mulți autori susțin ideea că nu este o zodie în adevăratul sens al cuvântului, ci mai de grabă semnifică un prag spiritual (intelectual).
Conform noului sistem prezentat, Ophiuchus a fost strămutat și intercalat între Scorpion, semn de Apă și Săgetător, un semn de Foc. Nici unul din articolele găsite nu dă vreo explicație referitoare la această mutare inedită.
Din punctul meu de vedere este foarte clar de ce sunt 12 zodii, și nu 13 sau 14 (cu Cetus intercalat între Gemeni și Rac) și, calculând plusurile și minusurile de rigoare aferente, harta constelațiilor este în linii mari identică și atât anul cât și primăvara, respectiv zodia Berbec începe în jurul datei de 20 Martie, odată cu echinocțiul de primăvară.
Sunt deschis ideilor revoluționare și inovațiilor, încurajez gândirea liberă și abordările inedite – out of the box, dar aștept ca orice nouă teorie să fie documentată și argumentată.
Aici nu este cazul, sunt doar baliverne ce nu fac altceva decât compromit și decredibilizează și mai mult Astrologia.

Reacție la:

Horoscop

3 gânduri despre „Ophiuchus și reconfigurarea zodiilor 2016

  1. Gabriel Mihailovici pomenea despre Ophicus in anii 90 si chiar a facut o analiza interesanta a zodiei in cartea sa Astrologia Sfarsitului De Mileniu.

    • Am cărțile lui Gabi și mai ales sub aspectul studiilor sale referitoare la karmă, mi-au fost foarte utile. M-am uitat și la ce a scris despre Ophiuchus. 🙂
      Eu nu cred în a 13-a zodie și am și o serie de argumente de ce sunt 12, nu 14. Problema, cum spuneam, este că foarte mulți, chiar și astrologi, nu cunosc și nu înțeleg bazele sistemului și atunci evident pot dezvolta/inventa orice teorie trăznită.
      Mulțumesc pentru comentariu!

  2. Pingback: Începe noul an, 20 Martie 2017, ora 12.29 | TAROT Zi de Zi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s