Fecioara de Fier

Elephanta_Caves_Trimurti Din data de 23 August și până în data de 22 Septembrie suntem sub auspiciile zodiei Fecioară.
Calitățile generale ale zodiei sunt: devotament și protecție maternă a celorlalți, dar și a unor idei, concepte sau convingeri. Perfecționism uneori dus la extrem manifestat prin obsesia pentru detalii și precizie. O capacitate sporită de analizare și sintetizare a informațiilor, seriozitate, hărnicie și implicare până la limita sacrificiului pentru ideile și idealurile sale. Fin simț artisitic, bun gust desăvârșit, memorie și intuiție bună care le folosește la realizarea unor creații proprii sau dezvoltarea unor teorii și idei originale, dar bazate, fundamentate pe realizări anterioare. Datorită cunoștințelor lor reușesc să se impună și să câștige respectul celorlalți. Conștiinciozitate și hărnicie în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu. Puritanism și moralitate impecabilă. Sunt buni moderatori având un simț diplomatic dezvoltat și reușind să aducă la numitor comun uneori idei sau tabere combatante.
Defecte: cinism, spirit critic exagerat, îndoială, îngrijorare exagerată, despicatul firului în patru, nehotărâre, cu exigențe exagerate, lipsă de imaginație, ipohondrie, predispoziție pentru stress, teamă și timiditate, delăsare și comoditate, pot fi secretoși, conservatori, conformiști, prizonieri ai obișnuinței și ai tabieturilor, independenți, manipulatori. Știu și își folosesc puterea și influența nu neapărat în mod direct, ci prin mijloace subtile, uneori ocult. Pot da dovadă de egoism, cruzime și adesea sunt foarte răzbunători chiar și după o lungă perioadă de timp în care ceilalți au și uitat motivul pentru care acestea se răzbună.
În plan social Fecioara militează pentru stabilirea unui echilibru și pentru echitate socială. Dă dovadă de compasiune și este mereu dispusă să sară în ajutorul celor nedreptățiți sau oprimați.
În plan material și profesional, Fecioara reușește prin creativitate și dăruire să-și depășească statutul și poziția, chiar dacă succesul uneori vine greu, predominant în a doua parte a vieții.
În plan emoțional Fecioarele sunt foarte atașate și sensibile, chiar dacă încearcă din răsputeri să ascundă acest lucru. Țin la familie, la prieteni și la relațiile, legăturile pe care le clădesc de-a lungul vieții.
În plan spiritual Fecioarele au sarcina să pună în practică teoriile altora sau să-și experimenteze propriile lor teorii. De multe ori având interese foarte diversificate riscă să se piardă pe drum, să înceapă multe proiecte, dar să nu finalizeze nimic.
În ceea ce privește sănătatea, pot avea probleme datorită suprasolicitării mai ales în plan nervos și astfel să se streseze foarte tare. Fizic au probleme predominant în zona de mijloc, burtă, stomac, intestine, rinichi, dar și cu nervul sciatic.
Karmic Fecioara are legătură directă cu aspectele legate de Casa a VI-a, adică cu problemele legate de muncă, de colectivul de la locul de muncă, respectiv de performanțele profesionale. Fecioarele trebuie să învețe să se integreze și să colaboreze cu ceilalți, dar au și sarcina să organizeze locul de muncă și să-i asiste, să-i instruiască și să-i protejeze pe ceilalți. Cei născuți în Fecioară foarte probabil au obligația să continue și să ducă la bun sfârșit proiecte începute într-o viață anterioară sau dezvoltate de-a lungul a mai multor vieți anterioare. Este necesar să-și clarifice ideile, să se concentreze asupra unui scop sau ideal precis și să-și îmbunătățească performanța. Dacă în viețile anterioare a fost un singuratic, acum este necesar să înțeleagă avantajele colaborării cu ceilalți și că la rândul său are mereu de învățat câte ceva de la ceilalți, nu le știe el/ea chiar pe toate!
Cea mai grea probă pentru o Fecioară este să pună în practică tot ceea ce susține și cunoaște în teorie.
Decesul în zodia Fecioarei poate surveni în urma unui accident de muncă, moarte la locul de muncă (din cauza efortului susținut și a suprasolicitării, respectiv a epuizării) sau moartea la datorie. Totodată pot fi morți survenite din cauza unor disfuncții ale aparatului digestiv, cedarea rinichilor sau a unui transplant nereușit. Moarte pe masa de operație.
După aceste generalități, vă propun o analiză mai profundă, mai detaliată a ceea ce reprezintă zodia Fecioară și a indivizilor născuți sub semnul ei.
În mod eronat, astrologia tradițională susține – fără argumente viabile și clare – că zodia este guvernată de planeta Mercur. N-am găsit nici cea mai mică legătură dintre Mercur și zodia Fecioară așa cum în mod cert există o relație între planeta Mercur și zodia Gemeni.
Se crede că planeta Mercur guvernează zodia Gemeni diurn și zodia Fecioară nocturn. Dacă în cazul lui Marte cu Berbec-Scorpion, al lui Jupiter cu Săgetător-Pești, respectiv al lui Saturn cu zodiile Capricorn și Vărsător s-a renunțat la această idee primitivă și de avarie a guvernării duble, diurn-nocturn, în cazul zodiilor Taur-Blanță și Gemeni-Fecioară, eroarea încă mai persistă datorită faptului că nu s-au identificat alte două planete care să guverneze zodiile „rămase de căruță”.
Nu există o explicație logică și acceptabilă, dar nici măcar filozofică cum o planetă ar putea guverna concomitent și o zodie de Aer și una de Pământ în contextul în care aceste două calități le diferențiază în mod fundamental.
Sistemul nostru solar este format din 8 planete, Mercur, Venus, Pământ, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun, 2 planete „pitic”, Ceres și Pluto, un soare și o lună. Astrologia vorbește despre „planete” în sens larg, incluzând aici și Soarele și Luna. La originile sale, cuvântul planetă înseamnă „hoinar” sau „călător”, anticii denumind astfel toate astrele de pe cer. Suma planetelor din Sistemul Solar este 10 fără planetele „pitic”, 12 incluzându-le și pe acestea. Astrologia nu vorbește deloc despre Pământ și influența pământului, cu toate că este singura planetă cu ale cărei vibrații – influențe – avem contact nemijlocit și permanent.
Pluto, planetă din așa numitul sistem solar exterior, parte a centurii Kuiper și-a găsit deja locul în Astrologia modernă. Este timpul să înțelegem că și Ceres, planetă din sistemul solar interior și parte a centurii de asteroizi își are și ea locul și rolul în Astrologia modernă. Ceres și Pluto sunt, cel mai probabil resturile unor planete mai mari care în urma unor cataclisme astronomice au fost distruse cu mult timp în urmă.
Sub aspect ezoteric, relația dintre Ceres și Pluto o putem descifra în faimoasa observație „Precum sus așa și jos”, cunoscută din „Tabla de Smarald” a lui Hermes Trismegistus sau sub denumirea „Legii Corespondenței”: „Ceea ce este Sus este ca și ceea ce este Jos și ceea ce este Jos este ca și ceea ce este Sus”, pe care o regăsim într-o formulare metafizică și în Tatăl Nostru: „Precum în cer așa și pre Pământ”.
Știința modernă încă mai dezbate posibilitatea ca una sau două planete să se fi distrus în urma unor explozii sau implozii. Omul de știință și astronomul Tom van Flandern dezbate aceste teorii în mai multe din lucrările sale, printre care în „Ipoteza planetei explodate” și „Materia Neagră, planetele lipsă și cometele noi”.
Mitul dezastrului cosmic se regăsește atât în „Enûma Eliš” (Enuma Eliș), cel mai vechi mit cunoscut al creației lăsat moștenire de către Babilonieni, cât și în Vechiul Testament sub forma „războiului din ceruri”.
Din „Enûma Eliš” aflăm că Tiamat, Zeița Mamă și Zeița Oceanelor (a apei sărate) se îmbăiază în apa proaspătă (dulce) numită și Abzû, rămâne gravidă și dă naștere primei generații de divinități (dumnezei). Astfel Tiamat este sursa, prototipul mitologic al „concepției imaculate”, respectiv a Fecioarei Maria „născătoare de dumnezeu”.
Legătura dintre zodia Fecioară și Tiamat este incontesabilă. Este, totodată, și cea mai plauzibilă explicație a numelui acestei zodii și o dovadă în plus că nu există nicio conexiune Mercuriană.
Revenind la firul poveștii, unul dintre tinerii dumnezei, Marduk, vrea să obțină toată puterea și declanșează „războiul din ceruri”, Marduk o decapitează și o despică pe Tiamat în două. Din capul ei ia naștere planeta Pământ iar din trupul ei, în special din burta ei, centura de asteroizi, incluzând aici și planeta pitic Ceres.
Despre Fecioare se spune că în ceea ce privește sănătatea, au probleme predilecte cu stomacul și digestia. Conexiunea Fecioară-Ceres-Tiamat este cât se poate de evidentă.
Dacă în mod tradițional verbul atribuit zodiei Fecioară este „a analiza”, și asta datorită în principal asocierii eronate cu Mercur, mult mai corect verbul potrivit este „a proteja” sau „a îngriji” și prin natura maternă a lui Ceres. Originea cuvântului Ceres este „crescere”, adică a crește, și cu toate că se referă în general la recoltă și la creșterea materială, maternitatea este tot o formă de creștere, înmulțire materială. Ceres a fost asociată deopotrivă cu agricultura și fertilitatea.
La originea lui Tiamat se află zeița Nammu din mitologia Sumeriană.
Conform mitologiei sumeriene, Anu era ca o cupolă (sau umbrelă) ce acoperea Pământul, Pământ care se asemăna cu o farfurie, era rotund și plat. Dincolo de această cupolă era Nammu, universul infinit asemănat unui vast ocean. În mistica evreiască Nammu a fost transpus ca fiind Ein Sof – infinitul sau „fără limite”, dumnezeu înainte de a se fi manifestat: dumnezeu atotputernic, omniprezent și omnipotent.
Fecioara este expresia materială a Zeiței mamă, respectiv a trinității, a divinității triple – sau cu trei fețe, trei manifestări distincte.
În Hinduism găsim ideea de „Trimurti”, respectiv de „Tridevi”.
În „Trimurti” Dattatreya este încarnarea într-o singură manifestare a lui Brahma creatorul, Vishnu păstrătorul și Shiva distrugătorul și renașterea. Aceeași idee se manifestă și în „Tridevi”, manifestarea feminină a acelorași forțe universale (sau ale naturii), unde Parvati reprezintă puterea, Lakshmi bogăția iar Saraswati cunoașterea.
Ideea zeității triple se regăsește și la Egipteni, Greci și Romani în diferite formule.
La Egipteni avem Hathor – nașterea, Nephthys – moartea și Isis – renașterea; la Greci una din cele mai cunoscute formule le are în componență pe Hebe – fecioara, Hera – mama și Hecate – baba; iar la Romani Juventas – fecioara, Juno – mama și Minerva – înțepciunea, toate acestea fiind cele trei manifestări diferite atribuite aceleiași Zeițe Mamă.
Ideea s-a perpetuat, într-un mod pervertit, adaptat conceptului patriarhal, și în creștinism sub forma „Tatăl, Fiul și Sfântul Duh” unde Tatăl, Iehova, o înlocuiește pe Zeița Mamă Tiamat.
Conform interpretării tradiționale, cele trei manifestări ale Zeiței Mamă reprezintă faptul că Dumnezeu este pe de o parte autonom, există și poate crea prin el (ea) însuși, respectiv este Androgin, nu fără sex, ci dimpotrivă, manifestând toate cele trei genuri: feminin, masculin și neutru.
Însă filozofia Iudeo-creștin-islamică a redus numărul genurilor de la 3 la 2, a eliminat natura neutră/reconciliantă și a consacrat ideea dualității și a nevoii de conflict permanent ca manifestare firească a antitezei. De la echilibrul reprezentat de 3, am ajuns la starea conflictuală reprezentată de doi: bun-rău, pozitiv-negativ, dreapta-stânga, zi-noapte, alb-negru, bărbat-femeie. Mai mult, polii au fost schimbați, pozitivul a fost numit negativ și invers.
Problema cea mai mare este că în Astrologia Elenă, cea care stă la baza Astrologiei moderne, și-au făcut loc multe idei filozofice care au înlocuit sistemul Babilonian bazat pe observarea universului. Multe din aceste idei filozofice contravin cursului firesc al universului, dar și al naturii.
Aici trebuie să lămurim problema genurilor, respectiv relația dintre genuri și cele trei calități.
În mod tradițional – și simplist – zodiile se împart în masculin și feminin, în ordine, plecând de la Berbec, prima zodie fiind masculină iar fiecare a doua feminină. Astfel s-a ajuns la ideea că Berbecul, Gemenii, Leul, Balanța, Săgetătorul și Vărsătorul sunt zodii masculine iar Taurul, Racul, Fecioara, Scorpionul, Capricornul și Peștii sunt zodiile feminine.
În realitate, cele trei genuri, feminin, masculin și neutru sunt exprimate prin cele trei calități: Fix, Cardinal și Mutabil.
Astrologia modernă nu acordă atenția și importanța cuvenită celor trei calități și nu le-a înțeles rolul.
Calitatea Fixă este cea feminină – Mater semper certa est (Mama este singura certitudine, adică singurul lucru „fix” sau cunoscut), calitatea Cardinală este masculină și cea Dublă (sau Mutabilă) reprezintă genul Neutru (sau Androgin).
Fecioara și Săgetătorul sunt reprezentantele feminine ale calității Duble, în timp ce Gemenii și Peștii reprezintă, la modul general, genul masculin.
O altă percepție generală, din păcate hrănită și de foarte mulți astrologi, entuziaști, dar de cele mai multe ori superficiali, este că fiecare dintre noi aparține uneia dintre cele 12 zodii – arhetipuri.
În fapt lucrurile nu stau deloc așa. Astrologia Babiloniană, dar și cea Egipteană erau bazate pe decade, adică fiecare zodie era împărțită pe trei decade distincte și bine definite, astfel suma totală a tipologiilor de bază umane este 36, și nu 12.
Fiecare decadă este guvernată de o altă planetă, ține de o calitate diferită și diferă semnificativ una de cealaltă. Cu toate acestea, și aceste caracteristici sunt generale, individul definindu-se pe de o parte de poziția specifică a astrelor la ora și în locul nașterii, dar și de deciziile individuale pe care le ia de-a lungul vieții.
Prima decadă din Fecioară, perioada 23 August – 2 Septembrie, este guvernată de Ceres, calitatea Neutră (Reconciliantă/Androgină) și reprezentată prin carte de Tarot Opt de Monede. Ceres reprezintă latura sentimentală a Fecioarei. Persoanele născute în prima decadă sunt cele mai „fecioare” dintre Fecioare. Sunt foarte sentimentale, emotive deși de multe ori vor să pară dure, au un simț artistic dezvoltat, sunt migăloase, atente la detalii, protectoare, pragmatice și adaptabile, reușesc să îmbine plăcutul cu utilul. Pot fi nehotărâte, temătoare, schimbătoare și duplicitare. Sunt introvertiți prin definiție. Opt de Monede este cartea devotamentului, a muncii migăloase și a rezultatelor obținute prin planificare, dăruire și perseverență.
A doua decadă din Fecioară, perioada 3 Septembrie – 12 Septembrie, este guvernată de Saturn, calitatea Cardinală (Reactivă/Masculină) și reprezentată prin cartea de Tarot Nouă de Monede. Saturn reprezintă latura spirituală a Fecioarei. Persoanele născute în a doua decadă sunt perfecționiste și extrem de exigente, au o intuiție bună și un simț analitic foarte dezvoltat, sunt buni organizatori și conducători, se impun nu prin forță, ci mai degrabă prin metode subtile, manipulatoare. Pot fi cicălitoare, foarte critice și de multe ori se situează pe poziții dure, ireconciliante. Sunt introvertiți, preferă să tacă și să facă, dar le place să știe că eforturile lor sunt observate și apreciate. Nouă de Monede este expresia perfecționismului și reprezintă latura mistică, filozofică, dar și manipulatoare a Fecioarei. Abile și active în plan spiritual, în anumite circumstanțe pot fi leneșe, comode și delăsătoare în plan fizic și pragmatic. Uneori sunt visătoare, fiind interesate mai mult de aparențe decât de soluțiile reale și realiste. Pot fi foarte împrăștiate și incapabile să se concentreze asupra unui singur lucru, subiect sau țel și astfel divaghează și riscă să se piardă, să-și risipească energiile în prea multe direcții.
A treia decadă din Fecioară, perioada 13 Septembrie – 22 Septembrie, este guvernată de Pământ, calitatea Fixă (Activ/Feminin) și reprezentată prin cartea de Tarot Zece de Monede. Persoanele născute în cea de-a treia decadă sunt foarte pragmatice, muncitoare, dar le place și confortul, le place rutina, au tabieturi bine stabilite pe care le respectă cu sfințenie fiind „creaturile obișnuinței”, nu le plac schimbările. Țin la intimitate, la viața lor privată, la obiceiuri și tradiții. Sunt foarte devotați și dedicați în special muncii și scopurilor, țelurilor bine definite din viața lor. Pot fi obsedați de muncă și ordine, ipohondri și în anumite circumstanțe exagerat de comozi. Pot pune interesul material și în general interesele lor personale, deasupra celorlalte aspecte din viață. Dacă Fecioarele din primele două decade sunt prin definiție introvertite, cele din ultima decadă sunt în mod excepțional extravertite. Le place interacțiune cu ceilalți, socializarea și comunicarea de tot felul. Zece de Monede semnifică prosperitate, creștere materială, dar și maternitate.
Cartea de Tarot asociată în mod tradițional zodiei Fecioară este Ermitul.
Este o greșeală atât de împământenită încât greu poate fi schimbată percepția și părerea oamenilor. Argumentele niciodată n-au suficientă forță în fața atașamentelor noastre mecanice și emoționale.
Cum am arătat, Fecioara este o zodie Neutru-Feminină sub incidența calității Duble (Mutabile).
Am observat că în cel mai folosit pachet de Tarot, celebrul Rider-Waite, pe cărțile din Arcana Mare genul personajelor reprezentate grafic se potrivește cu cel făcut de mine pe baza celor trei calități. De exemplu la Leu, o zodie despre care se spune că ar fi o zodie masculină, pe cartea de Tarot, dar și în multe alte reprezentări ale zodiei este un personaj feminin însoțit de un leu.
În opinia mea Fecioara nu poate fi Ermitul, Pustnicul, un personaj masculin, ci trebuie să fie un personaj feminin puternic care să reprezinte cu fidelitate personalitatea Zeiței Mamă.
Pe de altă parte, Peștii sunt un semn Neutru-Masculin, deci rocada celor două cărți, Ermitul cu Marea Preoteasă, este, din punctul meu de vedere, mutarea firească. Alegere întărită și de faptul că a doua carte din Pești, cartea ce reprezintă planeta Neptun, cea care guvernează zodia, este tot o carte cu un personaj masculin, Spânzuratul iar acesta face perechea perfectă cu Pustnicul.
Cartea Zeiței Mamă și a zodiei Fecioară este Marea Preoteasă.

Marea Preoteasa Tarot

3 gânduri despre „Fecioara de Fier

  1. Pingback: Marea Preoteasa | TAROT Zi de Zi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s