Zero

Zero (Nebunul) În majoritatea pachetelor de Tarot cartea Nebunul este numerotată cu zero.
Pe Aleister Crowley l-a preocupat problema zeroului și a locului său în ezoterism și în particular în Tarot și face o serie de comentarii privitoare la acest subiect în cartea sa despre Tarot „Cartea lui Thoth”.
Dacă în pachetele tradiționale Nebunul este așezat la sfârșitul Arcanei Mari, între cartea XX și XXI, Crowley susține că locul natural al cărții este la începutul pachetului înainte de numărul I, acolo unde orice matematician l-ar poziționa.
Dintr-o perspectivă filozofică, Crowley susține că Arborele Vieții este harta Universului și în mod firesc totul începe cu Zeroul Absolut. Crowley vorbește despre Nimic, dar atrage atenția că Nimic nu înseamnă Absența A Orice. Făcând referințe la Kabbalah, Crowley afirmă că Zero – Nimicul – este Ein Sof, adică „fără limite” (sau infinit), starea, lucrurile premergătoare creației, atunci când tot Universul era umplut exclusiv de ființa (și lumina) divină.
Rabinul Isaac Luria (1534–1572) a lansat teoria „Tzimtzum” (Contracția), conform căreia Dumnezeu pentru a crea lumea, s-a contractat, s-a restrâns lăsând un spațiu „gol” necesar creării lumii.
În ceea ce privește ipotezele științifice, nu există încă o teorie universal acceptată privitoare la cum a luat naștere universul și dacă înainte de acest eveniment a fost „nimic”, a fost haos sau a fost ordine și ca urmare a unui eveniment, posibil Big Bangul, a luat naștere universul și lucrurile s-au pus în mișcare.
Pe de altă parte, Helena Blavatsky în faimoasa sa lucrare „Doctrina Secretă”, susține că zero este un non-număr și are importanță doar alăturat unuia din cele 9 cifre reprezentând câte o valoare.
Dincolo de aspectele filozofice și speculative, trebuie să ne amintim faptul că Tarotul este un instrument practic și are ca subiect central omul și relația sa cu universul. În acest context fiecare din cele 78 de cărți de Tarot reprezintă câte un aspect bine definit și concret din viața omului, astfel zeroul, momentul premergător creației, devine și este absolut irelevant.
Cartea de Tarot Nebunul reprezintă acțiune, impulsivitate, pornirea la drum, desprinderea de familie, de mediul familial, alegerea unei căi proprii în viață.
Chiar dacă Nebunul are un bagaj minim de cunoștințe, nu este complet lipsit de „bagaje”, drept consecință nici din această perspectivă el nu poate fi asociat cu Zeroul, cu Nimicul, ci mai de grabă cu adolescentul care pleacă să-și continue studiile la un nivel superior (Magicianul).
Toate aceste caracteristici ale Nebunului au legătură cu numărul 2 și cu planeta Marte.
Crowley a intuit ceva, în introducerea aceleiași cărți („Cartea lui Thoth”), afirmă că „adevărata doctrină magică care stă la baza Thelema (mișcarea spirituală inițiată de el) constă în: Zero este egal cu Doi”. Explicația teozofică fiind: „Iehova reprezintă Unitatea manifestată prin Dualitate”.
Mergând pe acest fir de idei, putem trage concluzia – pentru unii periculoasă – că Iehova reprezintă numărul Doi, implicit contradicția, conflictele, duplicitatea și sursa răului în acest univers.

Zero (Nebunul)

Un gând despre „Zero

  1. Pingback: Nebunul | TAROT Zi de Zi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s