Sistemul Golden Dawn

Ordinul Hermetic Zorii Aurii (Ordo Hermeticus Aurorae Aureae) a fost fondat de către trei masoni rosicrucieni, William Robert Woodman, William Wynn Westcott și Samuel Liddell MacGregor Mathers, la Londra, în anul 1888.
La baza fondării ordinului se află un document controversat numit The Cipher Manuscripts (Manuscrisul Cipher), pe care William Wynn Westcott a pretins că l-ar fi obținut de la pastorul A. F. A. Woodford, care, la rândul său l-ar fi primit de la renumitul ezoterist Kenneth R. H. Mackenzie.
Cu toate că textul a fost scris cu cerneală neagră pe o hârtie certificată din anul 1809, ea conține elemente și detalii teoretic necunoscute acelor vremuri. Astfel, sunt folosite hieroglife egiptene ale căror sens nu a fost descifrat înainte de anul 1822 când Piatra din Rosetta a fost descifrată; face referiri la cele 22 de cărți ale Arcanei Mari, referiri care sunt asemănătoare cu cele făcute și publicate de către Eliphas Lévi abia în anul 1855.
Există o serie de teorii referitoare la manuscris, mulți considerându-l un fals creat de către Westcott în scopul justificării fondării noului ordin și de a pretinde conexiunea directă cu ordinul rosicrucian.
În urma unui scandal public provocat de faptul că Westcott a uitat niște documente secrete într-o caleașcă, în anul 1897 acesta se retrage din Ordin lăsând conducerea pe mâna lui Mathers.
În anul 1899 se produce o revoltă în cadrul Ordinului datorită faptului că Mathers pe de o parte plecat fiind la Paris nu se mai implica suficient în treburile curente ale Ordinului, pe de altă parte prietenia sa cu Aleister Crowley nu era foarte bine văzută de ceilalți membrii. Ca urmare atât Mathers, cât și Crowley au fost excluși.
Urmează o perioadă de dispute în care diverși membrii formează noi Loje sau Ordine. Lucrurile se liniștesc abia în anul 1913 când Mathers și Edward Berridge preiau controlul din nou asupra Ordinului. În perioada următoare Ordinul se extinde și prinde rădăcini în America.
Ordinul Zorii Aurii se dorea a fi în principal o școală consacrată studiului științelor ezoterice, în special Kabbala, Astrologia, Alchimia și Tarotul, dar avea și un sistem propriu de ritualuri și Magie, o combinație de teozofie și misticism Oriental și elemente Occidentale creștine de inspirație rosicruciană.
Sistemul Zorii Aurii de utilizare a cărților de Tarot este cel care m-a interesat cel mai mult deoarece este primul sistem compact care are la bază un principu și, totodată, este sistemul cel mai folosit chiar și în rândul celor care habar n-au despre Zorii Aurii sau care este baza sistemului de Tarot pe care-l folosesc.
S. L. MacGregor Mathers, publică în anul 1888 lucrarea sa intitulată Tarotul (The Tarot) care, în mare parte explică în mod asemenător cele 22 de cărți ale Arcanei Mari cu ce conțin lucrările lui Eliphas Lévi, făcând conexiunea între cele 22 de cărți și cele 22 de litere ale alfabetului Evreiesc și astfel cu Kabbala.
Față de Eliphas Lévi, Mathers specifică și semnificația celorlalte 56 de cărți, dar fără să facă vreo referire la Astrologie sau Numerologie. Se pare că sursa interpetării cărților și inspirația lui Mathers a fost un alt francez Etteilla (Jean-Baptiste Alliette), la care face referire directă Mathers în lucrarea sa, deși îi critică anumite opțiuni și metode.
Atribuirea cărților la aspecte astrologice pentru prima oară o face Aleister Crowley pe baza scrierilor lui Eliphas Lévi și a studiului Kabbalistic, rezultatul fiind acesta:

Nebunul 0 – Aleph (1) – Aer
Magicianul 1 – Beth (2) – Mercur
Marea Preoteasă 2 – Gimel (3) – Luna
Împărăteasa (Stăpâna) 3 – Daleth (4) – Venus
Marele Preot (Hierofantul) 4 – Vav (6) – Taur
Împăratul 5 – Heh (5) – Berbec
Îndrăgostiții 6 – Zayin (7) – Gemeni
Carul de Triumf 7 – Chet (8) – Cancer (Rac)
Dreptatea 8 – Teth (9) – Balanță
Ermitul (Pustnicul) 9 – Yod (10)- Fecioara
Roata Norocului (Destinului) 10 – Kaph (11 – 20) – Jupiter
Puterea (Dorința/Pasiunea) 11 – Lamed (12 – 30) – Leu
Spânzuratul 12 – Mem – (13 – 40) – Apă
Moartea 13 – Nun (14 – 50) – Scorpion
Cunpătarea (Arta) 14 – Samech (15 – 60) – Săgetător
Diavolul 15 – Ayin (16 – 70) – Capricorn
Turnul 16 – Peh (17 – 80) – Marte
Steaua 17 – Tzadi (18 – 90) – Vărsător
Luna 18 – Qoph (19 – 100) – Pești
Soarele 19 – Resh (20 – 200) – Soarele
Judecata (Aeonul) 20 – Shin (21 – 300) – Foc
Universul (Lumea) 21 – Tau (22 – 400) – Saturn

Crowley face legătura și între cele 4 Elemente și cele 4 suite (culori) ale pachetului de cărți:

Bâte – Foc
Cupe – Apă
Spade – Aer
Monede – Pământ

De menționat că cele 4 elemente sunt o parte importantă a filozofiei și practicilor Magice, a ritualurilor Ordinului.
Crowley merge însă mai departe cu asocierea cărților cu aspecte astrologice și face legătura dintre cele 36 de cărți numerotate de la 2 la 10 cu cele 36 de decade ale celor 12 zodii. O descoperire extraordinară care până la el nimeni nu a sesizat-o.
Sistemul de atribuire adoptat de către Crowley este cel numit Caldean și preluat și de către Ptolemeu, și are la bază 7 planete: Luna, Mercur, Venus, Soare, Marte, Jupiter și Saturn. Acest sistem este unul Geocentric, adică în centrul sistemului se află Pământul și toate celelalte planete se învârt în jurul lui.
Sistemul pleacă de la prima decadă a zodiei Leu, guvernată de Saturn, urmată de a doua decadă guvernată de Jupiter ș.a.m.d.
Totodată se pleacă și în sens invers, în același fel atribuind planetele în ordine inversă: a treia decadă din Rac – Luna, a doua decadă din Rac – Mercur, prima decadă din Rac – Venus, a treia decadă din Gemeni – Uranus ș.a.m.d.
Sistemul la prima vedere poate să pară stufos, dar odată ce înțelegem logica sa, este ușor de urmărit.
Ca să înțelegem sistemul, trebuie să înțelegem prima oară numerotarea cărților de la 2 la 10. Această numerotare este făcută nu pe baza echivalentelor Numerologice așa cum greșit cred cei mai mulți, ci în funcție de așezarea (poziționarea) cărților pe Asrograma Natală (Horoscop) pe cele 4 cadrane ale sale.
Astfel, pornind din Berbec, semn de Foc avem pentru primele trei decade 2, 3 și 4 de Bâte. Urmează Taurul, semn de Pământ și cărțile 5, 6 și 7 de Monede. Primul cadran se încheie cu Gemenii, semn de Aer, respectiv 8, 9 și 10 de Spade.
Urmează cel de-al doile cadran care începe cu Rac, semn de Apă și cărțile 2, 3 și 4 de Cupe. Urmad de un nou semn de Foc, Leu și cărțile 5, 6 și 7 de Bâte ș.a.m.d.
Astfel, atribuirea cărților se face în felul următor:

2 de Bâte – Marte în Berbec
3 de Bâte – Soare în Berbec
4 de Bâte – Venus în Berbec
5 de Monede – Mercur în Taur
6 de Monede – Luna în Taur
7 de Monede – Saturn în Taur
8 de Spade – Jupiter în Gemeni
9 de Spade – Marte în Gemeni
10 de Spade – Soare în Gemeni

2 de Cupe – Venus în Rac
3 de Cupe – Mercur în Rac
4 de Cupe – Luna în Rac
5 de Bâte – Saturn în Leu
6 de Bâte – Jupiter în Leu
7 de Bâte – Marte în Leu
8 de Monede – Soare în Fecioară
9 de Monede – Venus în Fecioară
10 de Monede – Mercur în Fecioară

2 de Spade – Luna în Balanță
3 de Spade – Saturn în Balanță
4 de Spade – Jupiter în Balanță
5 de Cupe – Marte în Scorpion
6 de Cupe – Soare în Scorpion
7 de Cupe – Venus în Scorpion
8 de Bâte – Mercur în Săgetător
9 de Bâte – Luna în Săgetător
10 de Bâte – Saturn în Săgetător

2 de Monede – Jupiter în Capricorn
3 de Monede – Marte în Capricorn
4 de Monede – Soare în Capricorn
5 de Spade – Venus în Vărsător
6 de Spade – Mercur în Vărsător
7 de Spade – Luna în Vărsător
8 de Cupe – Saturn în Pești
9 de Cupe – Jupiter în Pești
10 de Cupe – Marte în Pești

Problema fundamentală a acestui sistem este că se bazează exclusiv pe 7 planete.
Astfel, ulterior, unii autori au încercat să adauge și alte planete (Uranus, Neptun, Pluto, etc) ajungându-se la o serie de variante alternative, acestea însă nu sunt sisteme oficiale Golden Dawn.

O alternativă la acest sistem de atribuire a cărților numerotate de la 2 la 10 este așa numitul sistem Triplicitar, însă despre acesta vom vorbi cu o altă ocazie.

Ordinul Hermetic Zorii Aurii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s