Cina cea de taină

Giampietrino-Last-Supper „În toate cultele creștine, un rol important revine tradiției Cinei de taină, ultima cină a lui Christos cu discipolii săi. Liturghiile și o întreagă serie de dogme, de rituri și taine își au originea în asta. Această tradiție a generat schisme, separări de bise­rici, formări de secte. Câți oameni au murit pentru că au refuzat să accepte cutare sau cutare interpretare. Dar este cert că nimeni nu ințelege cu ade­varăt ce a făcut Christos cu discipolii săi în acea seară. Nu există explicație care să semene, măcar aproxirnativ, cu adevărul, mai întâi pentru că chiar textul Evangheliilor a fost foarte denaturat de copiatori și traducători, apoi, pentru că el fusese scris pentru cei care știu. Pentru cei care nu știu, Evan­gheliile nu pot explica nimic. Cu cât se străduiesc mai mult să se înțeleagă, cu atât mai mult se afundă în eroare. Pentru a înțelege ce s-a petrecut la Cina cea de taină, este indispensabil să fie cunoscute mai întâi anumite legi.
Vă amintiți ce am spus despre corpul astral? Să rezumăm pe scurt.
Oamenii care au controlul asupra „corpului astral” pot comunica unul cu altul la distanță, fără să recurgă la metode fizice. Dar pentru ca astfel de comunicații să fie posibile, ei trebuie să stabilească o „legătură” între ei.
În acest scop, dacă se despart, cei care pleacă iau uneori cu ei un obiect aparținând persoanei cu care ei doresc să rămână în legatură, de preferință un obiect care a fost în contact cu corpul său și care a fost impregnat cu vibrațiile sale specifice. În același mod, pentru a întreține o relație cu o persoană moartă, prietenii săi au obiceiul să îi păstreze obiecte care i-au aparținut. Acestea le facilitează punerea în rezonanță cu ființa respectivă, deoarece vibrațiile specifice leagă obiectul de persoana – vie sau moartă – căruia i-a aparținut acest obiect. Oamenii au această învățătură din timpurile cele mai îndepartate și au întrebuințat-o în cele mai variate moduri.
Se poate regăsi folosirea urmelor în obiceiurile multor popoare. Stiți de exernplu că multe dintre ele practică ritul fraternizării prin sânge. Doi sau mai mulți oameni își amestecă sângele lor în aceeași cupă și beau din această cupă. Ei sunt priviți după aceea ca frați de sânge. Dar originea acestui obicei trebuie căutată pe un plan mult mai profund. La origine, era vorba de o ceremonie magică pentru a stabili o legătură între «corpurile astrale». Sângele are calități speciale. Anumite popoare, de exernplu evreii, atribuiau sângelui o semnificație specială și proprietăți magice. Înțelegeți acum că după mentalitățile anumitor popoare, dacă s-a stabilit o legatură între două corpuri astrale, ea nu este distrusă de moarte.
Christos știa că trebuie să moară. Aceasta fusese hotarât dinainte. El o știa și discipolii săi de asemenea o știau, și fiecare dintre ei cunoștea rolul pe care-l avea de jucat. Dar în același timp, ei doreau să stabilească cu Maestrul lor o legatură permanentă. Și în acest scop, Christos le-a dat să bea „sângele” său și să mănânce „carnea” sa. Prin asta trebuie să înțelegem că el a încarcat subtil cu propria sa vibrație painea și vinul care s-au servit la masă.
Sfânta Cină de taină a fost un ritual magic care a urmărit stabilirea legăturilor între «corpurile astrale». Dar care este cel care, în religiile actuale, ar ști să înțeleagă sensul? Este mult timp de când totul a fost uitat și interpretări complet diferite au înlocuit sensul inițial. Cuvintele au rămas, dar semnificația lor s-a pierdut de secole.”

(Gurdjieff, din cartea lui P. D. Uspensky „Fragmente dintr-o învățătură necunoscută”, capitolul V, paginile 83-84, Editura RAM, 1995)

Citește și Hristos a înviat! Adevărat a înviat?

Giampietrino-Last-Supper

4 gânduri despre „Cina cea de taină

  1. Pingback: Hristos a înviat! Adevărat a înviat? | TAROT Zi de Zi

  2. Pingback: Sex și spiritualitate | TAROT Zi de Zi

  3. Poate avea legatura cu prima minune a lui Isus, cand a facut din apa vin, la nunta din Cana Galileei, si mai ales cu replica Lui, cand spune : ”Timpul meu încă nu a venit.” … El stiind ca avea sa dea vinul ucenicilor si pentru oameni, cu un anumit mesaj, la terminarea misiunii Lui pe pamant. Oricum si acel moment, la nunta, a fost unul bun si bine ales, acolo fiind multi oameni ce aveau sa marturiseasca aceea intamplare. Astfel, simbolul vinului apare si la inceputul misiunii (nunta din Cana Galeleei) si la finalul misiunii Lui (Cina cea de taina). Cu siguranta, ucenicii Lui, mai devreme sau mai tarziu, dupa primirea Duhului Sfant, au inteles ce s-a intamplat la acea cina. Cu timpul si noi vom intelege ca trebuie sa devenim ceea ce suntem.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s