Începe un an nou – Echinocțiul de primăvară

As-de-Bate Duminică, 20 Martie (2016) ora 6.30 (ora Europei de Est – EET), odată cu echinocțiul de primăvară, începe un an nou, un nou ciclu de viață și dezvoltare pe Pământ.
Echinocțiul de primăvară marchează începutul primăverii astronomice.
Începutul anului cu luna Ianuarie a fost un act birocratic menit să separe lumea creștină de tradițiile considerate păgâne. Ianuarie nici astronomic, nici religios nu reprezintă nimic iar sărbătorirea „noului an” în Ianuarie n-are decât relevanță administrativă și comercială. Problema este că în timp ce păgânii trăiau în armonie cu natura (Universul), omul modern trăiește complet rupt de natură și într-o stare de dezechilibru, uneori chiar într-un conflict cu natura. Poate fi o „întâmplare”, însă eu nu cred în accidente (destin sau numiți-o cum doriți). Un alt exemplu este cel al zilelor săptămânii. În mod normal prima zi este Duminică, dar tot printr-o decizie administrativă a fost schimbată în Luni (Duminica fiind zi solară, în timp ce Luni este tradițional considerată lunară). Și exemplele pot să continue.
În emisfera nordică, anul Pământesc începe cu adevărat cu echinocțiul de primăvară, moment în care în emisfera sudică se produce echinocțiul de toamnă.
Anul este împărțit în patru de cele patru evenimente astronomice majore, cele două echinocții, respectiv cele două solstiții.
Cum vă spuneam, echinocțiul de primăvară are loc în data de 20 Martie la ora 6.30; solstițiul de vară în data de 21 Iunie la ora 01,34 (ora de vară a Europei de Est – EEST); echinocțiul de toamnă va avea loc în data de 22 Septembrie la ora 17:21 (EEST); și solstițiul de iarnă în data de 21 decembrie la ora 12.44 (EET).
Cartea de Tarot care este asociată echinocțiului de primăvară este Asul de Bâte.
Asul de Bâte semnifică începutul, marchează momentul însămânțării, este timpul pentru lansarea unor proiecte noi, începutul unor activități noi, punerea cărămizilor la baza unei noi construcții fie ea materială, emoțională sau spirituală (mentală/intelectuală), respectiv începutul unui nou ciclu de activități și/sau relații.
Multe din obiceiurile împământenite de Revelion se leagă – și se aplică – de fapt de echinocțiul de primăvară (de exemplu să purtăm bijuterii de aur, să avem bani – preferabil bancnote și în nici un caz mărunt și fise – în buzunare, să purtăm haine noi, să deschidem geamurile larg să iasă ce este vechi și consumat și să intre aer proaspăt, să ardem o lumânare albă pentru purificare, etc).
Este recomandat să facem o curățenie generală. Nu doar în plan fizic, dar și emoțional și mental. Astfel, este bine să scăpăm de toate emoțiile negative care ne consumă cea mai mare parte din energie și totodată să ne focalizăm atenția asupra unor planuri, idei pe care le dorim realizate în perioada următoare.
Este o practică comună de a scrie pe o foaie câteva idei, să ne fixăm niște ținte de realizat, să ne stabilim anumite scopuri prioritare. Este bine de știut că nu este suficient ca ele să fie notate, scrierea lor este doar primul pas și o modalitate de a ne aminti ulterior care ne sunt prioritățile. (Gurdjieff explică cum omul începe ceva, apoi, în general uită și deviază de la acel subiect sau chiar uită complet subiectul inițial și se apucă de cu totul altceva).
În plan fizic este recomandat să aruncăm lucrurile stricate sau nefolosite din casă sau – și mai bine – să le facem cadou cuiva care are nevoie de ele, le poate utiliza. Atașamentul față de lucruri inutile, dar și față de relații consumate sunt un obstacol major în fața evoluției noastre atât în plan material, cât și emoțional și spiritual.
Este un gest sănătos și recomandat să ajutăm un necunoscut, să-l „omenim”. Astfel se crează premisa ca la rândul nostru să fim tratați corect și la nevoie să primim ajutor. Unii numesc asta karmă, însă este mai degrabă legea compensației, prezentul fiind rezultatul însumat al deciziilor și al acțiunilor noastre din trecut. Astfel, viitorul poate fi previzibil, ba chiar „programabil”. (Lipsa de programare, incapacitatea noastră de a determina și a ne implica activ în propria noastră viață este și ea tot atât de previzibilă. Este mult mai confortabil să dăm tot timpul vina pe exterior, pe „soartă” și să pasăm responsabilitatea în afara noastră.)
În perioada premergătoare echinocțiului se obișnuiește ținerea de post, unii optând pentru post negru.
Mulți cred că postul se referă strict la alimentație, respectiv la abținerea de la a ne hrăni cu scopul de a ne curăța organismul de toxinele acumulate peste iarnă.
Este și asta o problemă discutabilă. Teoretic, iarna trăim din rezerve, din ce am cules toamna și am depozitat. În timpurile nu foarte îndepărtate iarna era asociată cu foamea și neajunsurile. Să ții post după o perioadă de restricții și lipsuri nu pare cea mai sănătoasă idee.
Personal cred într-o dietă echilibrată și constantă adaptată la un plan mai scurt și totodată mai dinamic, respectiv la zilele săptămânii. Astfel ziua de Sâmbătă este una de post, de curățire și meditație (ziua guvernată de Saturn).
Revenind, postul înseamnă și o curățenie emoțională și mentală.
Degeaba ții post alimentar dacă emoțional și mental rămâi conectat și încărcat.
Nu poți considera că ții post fiind cu telefonul în mână – sau laptopul în brațe – conectat la Facebook non-stop (chiar și atunci când stai pe toaletă).
Postul reprezintă finalul unui ciclu (fie el de o săptămână, de un trimestru sau un an), astfel este indicat să ne încheiem socotelile, să ne punem la punct lucrurile și să ne pregătim pentru un nou ciclu.
Nu facem curat doar în casă și în corpul nostru fizic, dar și în suflet și în minte. Este important să scăpăm de toate emoțiile și gândurile negative, de resentimente, de tot ceea ce ne ține pe loc sau chiar ne trage înapoi. Emoțiile și gândurile negative sunt un depozit și o sursă de boală care acumulate răbufnesc și se manifestă și în plan fizic. Împăcarea cu ceilalți aduce și împăcarea cu sinele și astfel eliberați putem să o luăm de la capăt cu un corp curat, „capul limpede” și sufletul împăcat.
Sărbătorirea echionocțiului de primăvară se face cu vin roșu, cozonac, semințe, linte, fructe și legume proaspete, miere.
Una din cele mai celebre sărbători prilejuite de echinocțiul de primăvară este cea de la piramida Maiașă El Castillo unde se desfășurau ritualuri de sacrificare și unde se poate urmări în această perioadă fenomenul numit „Șarpele Luminii Solare”.
Echinocțiul de primăvară este asociat în special sărbătoririi Paștelui.
Paștele Evreiesc este sărbătoarea religioasă care simbolizează eliberarea din robia egipteană și ieșirea din Egipt a fiilor lui Israel conduși de Moise și, prin extrapolare, marchează un nou început, startul unui nou ciclu. (Noul An evreiesc, Roș Hașana, este sărbătorit în ziua1 a lunii Tishrei, care în emisfera nordică, are loc la începutul toamnei și astrologic poate fi asimilat cu echinocțiul de toamnă chiar dacă în general data nu coincide. Sărbătorirea Noului An toamna se datorează păstrării tradițiilor premergătoare exodului și se explică prin migrărea poporului evreiesc din emisfera sudică spre Nord. Acest fapt însă este un subiect tabu deoarece implicațiile sale politice ar dinamita situația și așa tensionată din Orientul Mijlociu.)
Creștinii au asociat Paștele cu moartea și mai apoi învierea lui Isus. Practic, paștele creștin este de fapt alegoria solstițiului de iarnă când aparent Soarele se oprește pentru trei zile (moare) ca mai apoi să repornească în sens opus. Este încă un exemplu elocvent cum obiceiurile creștine sunt practic inversate față de cursul natural al Universului.
În mod convențional vorbim despre anul 2016, momentul zero ca punct de referință fiind considerat presupusul an al nașterii lui Isus. În practică însă nici nașterea, nici existența lui Isus nu au fost confirmate și exactitatea anului este serios pusă sub semnul întrebării.
Evreii sunt în anul 5776 (urmând ca în toamnă, odată cu Roș Hașana să înceapă anul 5777), calendarul lor având ca punct de referință exilul din Babilonia.
Asirienii au ca punct de referință anul 4750 înaintea erei noastre (î.e.n.), data la care a fost înființat orașul-stat Assur, în onoarea zeului lor suprem, astfel ei sunt deja în anul 6766.
Pentru multă vreme Assur a fost considerat ca fiind cel mai vechi oraș cunoscut și implicit numit „leagănul civilizației” însă în anul 1958, arheologul James Mellaart a descoperit 18 straturi succesive de așezăminte în sudul Anatoliei, Turcia, în localitatea Çatalhöyük. Cele mai vechi vestigii fiind datate din 7.500 î.e. n., iar cele mai recente, de la suprafață din 5.600 î.e.n.
Interesant la Çatalhöyük este faptul că cel mai vechi așezământ pare să fi fost doar un locaș de cult dedicat zeiței fertilității (cel mai probabil prototipul zeiței Cybele – Cibela sau Cibele) în jurul căreia ulterior s-au dezvoltat și așezăminte umane, fapt ce dă total peste cap teoria actuală conform căreia civilizația a produs religia, arată că lucrurile au evoluat exact invers și religia a condus la formarea civilizației.
Dacă acceptăm însă convenția și anul 2016, avem în față un an 9 (2+0+1+6=9). Numerologia tradițională atribuie numărului 9 planeta Marte fapt ce sugerează un an al conflictelor și animozităților. (Cartea de Tarot care reprezintă planeta Marte este Nebunul. Nebunul simbolizează pornirea la drum, un nou început, dar și multă nesăbuință și inconștiență.)
indragostitii În opinia mea 9 este numărul ce reprezintă vibrația planetei Mercur.
Cartea de Tarot asociată planetei Mercur este Îndrăgostiții. Cartea semnifică decizii (dificile), alegeri în care rațiunea biruiește asupra emoțiilor. Alegerile corecte nu vor fi cele luate cu sufletul, nu contează ceea ce ne place sau ne-ar face plăcere, ci trebuie să avem în vedere ce este mai bine, ce este de făcut. Rar oamenii fac această alegere și din acest motiv este considerată o decizie dificilă.
Având în față și un an electoral, prevăd din contră, în loc de rațiune și luciditate, din nou multă emoție și hotărâri luate pe baze sentimentale atunci când ar fi nevoie de calm și luciditate. Oamenii pot fi – și sunt – foarte ușor manipulabili pe baza emoțiilor. Emoțiile întunecă judecata. Polarizarea, împărțirea maselor în două tabere opozante, aflate în conflict este cea mai comună cale de manipulare – „Divide et impera”. (În plan economic și social, polarizarea a produs eliminarea clasei de mijloc și astfel a condus la un grav dezechilibru.)
Și în plan sentimental Mercur aduce rațiune acolo unde predomina emoția. Bărbații nu vor alege fata frumoasă, ci pe cea bogată, la fel cum femeile nu vor alege cu inma, ci îl vor alege pe acela care le aduce siguranța și confortul. Sunt avantajate parteneriatele bazate pe interese comune, și nu cele afective.
În plan material sunt avantajate investițiile pe termen lung, bine calculate și planificate, și nu câștigurile rapide sau speculațiile. Nu este o perioadă propice să vă asumați riscuri, ci este recomandat să fiți precauți cu banii și cu investițiile dumneavoastră. Dacă aveți un plan, țineți-vă de el și va da roade. Nu este momentul să vă grăbiți și nici să forțați lucrurile, natura își are ritmul său, cel mai eficient este să ne adaptăm la el.

La Mulți Ani!

Asul de Bate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s