Ce este, dar mai ales ce nu este Tarotul

ce este dar mai ales ce nu este tarotul TAROTUL este un instrument de auto-cunoaștere și prevenție.
Cunoscându-te pe tine, înțelegând deciziile și alegerile făcute, poți înțelege dinamica lucrurilor din viața ta și astfel poți să ai control asupra lor.
Cel mai important lucru de înțeles este relația trecut-prezent-viitor.
Prezentul este rezultatul acțiunilor noastre din trecut, viitorul este rezultatul acțiunilor noastre din prezent. Dacă înțelegem această legătură, vom înțelege și de ce „se întâmplă” anumite lucruri în viața noastră și cine este „de vină”. Dar mai important, cum să prevenim lucrurile negative, respectiv cum să le generăm pe cele pozitive.
În general oamenii apelează la medic, avocat, polițist, terapeut, psiholog, vraci, vrăjitor – și uneori șarlatan – când deja „răul” s-a întâmplat și nu mai e mare lucru de reparat.
Tarotul este un proces terapeutic de durată, o etalare rar vă rezolvă problema, vă răspunde la toate intrebările. Ca să fie realmente util, Tarotul trebuie consultat în mod regulat și sistematic.
Primesc foarte multe întrebări nepotrivite și cu toate că am mai scris despre asta, multă lume nu înțelege ce este și la ce folosește Tarotul.
Sunt zeci de întrebări gen „Vreau să știu dacă mă iubește” sau „Vreau să știu dacă mă iubește cu adevărat?”, la fel cum multe persoane întreabă dacă se vor împăca, respectiv dacă partenerul îi înșeală. Tarotul nu ține loc nici de spioni, nici de detectivi particulari, și în general, astfel de probleme cel mai bine le rezolvați printr-o discuție sinceră, ca doi adulți, față-n față.
Tarotul nu ține loc nici de medici, nici de analize. Cancerul nu v-a intra în remisie în urma unor ședințe de Tarot.
Tarotul nu vă localizează animalul de companie rătăcit, nu vă găsește portofelul furat și nu vă aduce înapoi partenerul plecat. Din cărțile de Tarot se pot afla multe lucruri despre dragoste, sănătate, bunăstare și în general, despre aspecte din viața de zi cu zi, dar asta în exclusivitate despre noi – respectiv persoanei în cauză – și nu despre alte persoane, nici măcar persoane apropiate. Nu este etic să-i spionezi pe ceilalți – dacă etic înseamnă ceva pentru Dumneavoastră. Pentru mine însă înseamnă și refuz să fiu un Big Brother din umbră (ocult).
Dar nu este vorba exclusiv de piedici morale.Tarotul este greșit înțeles și folosit. În materia de predicții, nu diferă de Astrologie. (De exemplu nicio carte de Tarot nu semnifică moartea, și un astfel de eveniment tragic poate fi predictibil doar dintr-o conjunctură de cărți, dar niciodată nu poate fi indicat cu exactitate (când, cum, unde). Cine spune altceva, minte. Cartea Moartea semnifică transformare și din punct de vedere Astrologic reprezintă Pluto în Scorpion. 10 de Spade doar în viziunea diformă a lui Arthur Edward Waite semnifică un sfârșit violent. Din păcate falsa imagine a omului țintuit de pământ de către lamele a 10 săbii s-a împământenit și nimeni nu-și pune întrebarea dacă ea este corectă. Și nu este. În fapt cartea reprezintă a 3-a decadă din Gemeni, respectiv Saturn în Gemeni (sau după alte opinii Soare în Gemeni sau Uranus în Gemeni). În nici una din aceste variante nu poate fi vorba despre final violent sau moarte fizică.)
O întrebare genul „Vreau să știu dacă mă iubește cu adevărat?” v-a primi răspuns NU din perspectiva persoanei „spionate”, ci din cea a „spionului”. Astfel, dacă vă bănuiți partenerul că vă înșeală, cel mai probabil cărțile vă vor „confirma” bănuiala. Cărțile reflectă speranțele și temerile Dumneavoastră și o stare emoțională agitată (tristețe, frică, disperare) își va pune amprenta și pe cărți, respectiv răspunsuri. O etalare utilă pentru analiza relației aveți AICI.
Tarotul este un instrument de auto-cunoaștere și anticipare. Cum foarte bine puncta Gurdjieff: „Pentru a cunoaște viitorul, trebuie mai întâi să cunoști în toate detaliile prezentul, ca și trecutul. (…) Dacă un om vrea să-și prezică viitorul, trebuie mai înainte să se cunoască pe el însuși.” (P.D. Uspensky, Fragmente dintr-o învățătură necunoscută, capitolul VI). Pe scurt: „Gnothi seauton”, adică „cunoaște-te pe sine”.
La această idee, se mai adaugă una aflată într-o strânsă legătură: „precum este Sus așa este și Jos”, cunoscută și sub forma sa Biblică „precum în Cer, așa și pe Pământ”. Esența acestui principiu este că omul (microcosmosul) este reflecția Universului (macrocosmosului). Astfel, dacă omul reușește să se auto-cunoască, el va reuși prin sine să descopere și lumea înconjurătoare. Dacă omul se înțelege, se cunoaște, înțelege trecutul și are o percepție obiectivă asupra prezentului său, va fi capabil să facă și predicții corecte în ceea ce privește viitorul său. Să nu uităm că și știința, fizica și matematica de exemplu, fac predicții și calcule de probabilități, cu alte cuvinte: „ghicesc” viitorul. A prezice viitorul nu este un hocus-pocus, ci este o știință. Tarotul este un instrument complex de auto-cunoaștere și de anticipare a unui viitor probabil.
Însă, din păcate, omul nu vrea nici să se cunoască, nici să-și asume răspunderea. Oamenii cred în Dumnezeu, și în special în Isus, și apelează la vraci, vrăjitoare și tot felul de parapsihologi și terapeuți de medicină alternativă tocmai fiindcă vor să externalizeze munca și responsabilitatea. „Merg să mi se dea în cărți și asta îmi va rezolva problemele”. Nu, nu rezolvă nimeni nimic în locul nostru, sau dacă cineva vă promite așa ceva, nu face altceva decât vă amăgește și vă păcălește, cel mai frecvent în scopul de a vă stoarce de bani.
Studiez și folosesc Tarotul de peste 25 de ani. Eu nu dau în cărți, ci folosesc Tarotul pentru a vă călăuzi în drumul Dumneavoastră de autocunoaștere și dezvoltare. Tarotul este o formă de auto-cunoaștere, terapie și dezvoltare de lungă durată, într-o ședință-două nu veți face progrese spectaculoase. Munca cu sinele este dificilă și uneori, cum observa și Gurdjieff, pare contra naturii. Din acest motiv nu recomand începătorilor consultarea Tarotului individual, ci asistați de un cunoscător. Omul ca să se cunoască și să se trezească, trebuie observat și îndrumat.
O ședință de Tarot este ceva mult mai apropriat de ședințele de consultanță și terapie psihologică decât de cele vrăjitorești. Însă, dacă psihologul, terapeutul, lucrează exclusiv pe baza informațiilor primite de la client și a deducțiilor făcute pe baza celor spuse de acesta, cărțile de Tarot relevă adevărurile pe care majoritatea oamenilor le țin bine ascunse în colțurile cele mai ferite ale minții și a sufletului. De acest lucru și-a dat seama și psihologul și psihiatrul Carl Gustav Jung, dar și fizicianul și pupila lui Gurdjieff. P.D. Uspensky. Spre neșansa lor însă, la vremea aceea Tarotul era înțeles și folosit într-un mod primitiv și sub multe aspecte eronat.
Totodată fiecare individ este unic, psihologia se bazează pe tipologii și generalizări care în multe cazuri individuale nu se confirmă.
Crucial este să înțelegeți că nici eu, nici cărțile de Tarot, nu iau decizii în locul Dumneavoastră și nu pot schimba nici viața, nici viitorul Dumneavoastră. Schimbările pot fi făcute doar de Dumneavoastră și deciziile le puteți lua în cunoștință de cauză și prin intermediul cărților de Tarot.

Din motive subiective, momentan nu dispun de condiții favorabile pentru a oferi consultanță privată adecvată, dar în cazuri excepționale pot oferi contra cost consultanță de la distanță. Știu, problemele fiecăruia dintre noi sunt mult mai importante decât ale celorlalți.

„În legătură cu asta, am într-adevăr prea puțin timp pentru a-l sacrifica altora fără să fiu sigur că asta îi va ajuta cu ceva. (…) Și mai există o ultimă rațiune: trebuie ca un lucru să aibă un preț pentru a fi apreciat.” (Gurdjieff, din cartea „Fragmente dintr-o învățătură necunoscută” a lui P.D. Uspensky, capitolul I)

Înapoi la  TAROT GRATIS

5 gânduri despre „Ce este, dar mai ales ce nu este Tarotul

  1. Pingback: Vreau sa stiu daca ma iubeste | TAROT Zi de Zi

  2. Pingback: Introducere în Tarot (Update 10 Martie 2016) | TAROT Zi de Zi

  3. Pingback: TAROT GRATIS | TAROT Zi de Zi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s