Despre Magie. Magie Alba, Magie Neagra… Magie Mov?

Cele-22-de-Mistere-ale-Arcanei-Mari-Diavolul-2 Am citit undeva că Magia ar fi “a doua cea mai veche profesie” din lume, dar cred că este o prostie: magi și vrăjitori au existat cu mult înaintea prostituatelor. Fără supărare!
Este drept, s-a dorit crearea confuziei și discreditarea Magiei adevărate și de prin evul mediu jonglerii, scamatorii și iluzioniștii au fost numiți tot magicieni.
Dar ce este Magia? O întrebare simplă și clară care însă nu are un răspuns ci multe răspunsuri care nu sunt mereu foarte explicite și induc de cele mai multe ori și mai multă confuzie.
Magia reprezintă toate fenomenele supranaturale și paranormale la care nu avem nici un fel de explicație științifică unanim acceptată. Avem comunicarea cu Spirite, avem vrăji și telepatie, avem viziuni și călătoria în timp și spațiu, dar toate aceste lucruri sunt dincolo de realitatea imediată așa cum o știm, fac parte dintr-un univers ascuns ochiului și percepției omului obișnuit. Dincolo de ceea ce numim în mod destul de sec “normal” începe Magia.
De exemplu nu putem explica cum și de ce funcționează cărțile de Tarot, dar în mod cert ele oferă niște răspunsuri indubitabile.
Nu putem explica de ce Saturn în Leu reprezintă un ego umflat exagerat care de multe ori se manifestă violent, semnifică rigiditate, încăpățânare și conflicte. Însă știm că Saturn în Leu este reprezentat în Tarot de cartea 5 de Bâte. Mai știm că numărul 5 semnifică curaj, mișcare, nerăbdare, nestatornicie, instabilitate, dislocare etc. Nici asta nu știm de ce, dar toate informațiile acestea se bazează pe observația îndelungată a fenomenelor și – eventual – la informații venite dintr-o sursă exterioară, necunoscută – ascunsă.
Dacă Numerologia este o derivată a matematicii, Astrologia este o derivată a astronomiei, Alchimia este “mama”: chimiei, fizicii, biologiei, medicinei și a filozofiei. Alchimia a fost supranumită Arta Roială, dar și Arta Neagră datorită acestei complexități.
Originea cuvântului alchimie este al-kīmiyā’ – în Arabă “piatra filozofală” – a fost tradusă în Latinul alchymia și de aici în Francezul alquemie, respectiv alkimie și în Engleză alchemy.
Aleister Crowley a venit cu o abordare diferită care pune lucrurile într-o cu totul altă lumină și explică nu doar originea cuvântului alchimie, ci în general ce semnifică Arta Neagră (Egipteană): al-kēme. Al este articol (o parte de vorbire care determină o altă parte de vorbire, de obicei un substantiv) iar kēme (hieroglifa khmi) înseamnă pământ negru – referință la solul fertil din jurul Nilului și în opoziție cu nisipul roșu și nefertil al deșertului – și a fost numele dat în antichitate Egiptului.
Acum să ne amintim puțin de Biblie, mai exact de confruntarea lui Moise cu magicienii Faraonului. Se spune că Magia lui Moise a fost mai puternică decât cea a magicienilor Faraonului: Ieșirea capitolele 7, 8 și 9. Însă să ne amintim că Moise a fost găsit într-un coș plutind pe Nil (ieșirea, capitolul 2) și a fost crescut și educat la palatul Faraonului, deci tot ceea ce știa, era Magia Egipteană. Este plauzibil ca Moise să fi devenit un Mag (Magician) mai puternic – Biblia spune că a beneficiat de ajutorul lui Dumnezeu – însă în esență vorbim de una și aceeași Magie. Magia Neagră – Magia Egipteană.
Artă Neagră semnifică Artă Egipteană și nicidecum ceva diabolic – negativ.
Cu toate acestea, în cele ce urmează, în Vechiul Testament găsim mai multe referințe la faptul că vrăjitoria este ceva necurat și practicarea ei este strict interzisă.
„Pe vrăjitori să nu-i lăsaţi să trăiască!” (Exod 22:18)
„Să nu fie la tine nimeni care să-şi treacă pe fiul sau pe fiica lui prin foc, nimeni care să aibă meşteşugul de ghicitor, de cititor în stele, de vestitor al viitorului, de vrăjitor, de descântător, nimeni care să întrebe pe cei ce cheamă duhurile sau dau cu ghiocul, nimeni care să întrebe pe morţi. Căci oricine face aceste lucruri este o urâciune înaintea Domnului; şi din pricina acestor lucruri va izgoni Domnul, Dumnezeul tău, pe aceste neamuri dinaintea ta”. (Deuteronom 18:10-12)
„Să nu vă duceţi la cei ce cheamă duhurile morţilor, nici la vrăjitori: să nu-i întrebaţi, ca să nu vă spurcaţi cu ei. Eu sunt Domnul, Dumnezeul vostru”. (Levitic 19:31)
Toate aceste vorbe sunt atribuite tot lui Moise și putem crede că acesta avea tot interesul să interzică Magia ca să-și consolideze poziția de lider și să controleze masele.
Însă, pentru conformitate, trebuie să spunem și că nu există nicio dovadă palpabilă a existenței lui Moise și cu atât mai puțin a faptului că Evreii ar fi fost vreodată înrobiți în Egipt și ar fi avut loc exodul. Vechiul Testament nu este o sursă credibilă din punct de vedere istoric și toate poveștile biblice însușite de Evrei au rădăcini mult mai adânci și au fost “împrumutate” de la Arabi. Acest fapt ridică multe semne de întrebare vis-a-vis de religia Iudaică și inevitabil de Creștinismul care s-a desprins din Iudaism. Dacă fundamentul este fals, cum este tot ceea ce s-a construit pe acele baze? În lumina aceasta tot așa-zisul conflict al civilizațiilor pornit de Cruciați și până la invazia din Irak, intervențiile din Afganistan și Siria capătă o cu totul altă substanță.
Noul Testament are și el o frază în Apocalipsa după Sf. Ioan în care vrăjitorii sunt puși laolaltă cu ucigașii și curvarii:
„Dar cât despre fricoşi, necredincioşi, scârboşi, ucigaşi, curvari, vrăjitori, închinătorii la idoli, şi toţi mincinoşii, partea lor este în iazul, care arde cu foc şi cu pucioasă, adică moartea a doua”. (Apocalipsa 21:8)
Cu toate acestea, Bisericile Creștine, atât Catolicii cât și Ortodocșii, au preluat și inclus în ritualurile bisericești multe elemente din ritualurile Magice de sorginte Babiloniană (Arabă). Câteva din acestea: altarul, tămâia, incantațiile (cântatul), procesiunea din jurul altarului, etc. Problema este că multe din ele sunt executate mecanic, fără să conștientizăm semnificațiile lor și – mai grav – cei mai mulți preoți nici nu știu defapt ce fac, enoriașii cu atât mai puțin. Biserica a păstrat forma, dar nu și fondul, ritualul este doar o imitație mecanică a unui ritual și astfel nu are nici un efect cum nici actorii nu mor în filme, doar joacă un rol, imită o anumită acțiune și situație.
Odată cu instalarea Creștinismului Biserica a devenit una din cele mai influente – și temute – puteri din Stat și a avut tot interesul să-și păstreze puterea – la fel ca Moise.
Dacă vechile religii erau politeiste – credeau în zeități multiple, Iudaismul, mai apoi Creștinismul și Islamul s-au declarat religii monoteiste, adică afirmă credința într-un singur zeu. Toate cele trei mari religii monoteiste își au rădăcinile tot într-o religie veche a popoarelor din Asia Centrală, Iran și Azerbaidjan, în Zoroastrism, religie caracterizată prin dualismul binelui și răului.
Cu toate că s-au autoproclamat monoteiste, noile religii au exploatat un presupus conflict etern între bine și rău, între un presupus Dumnezeu bun și Satan, Diavolul, întruchiparea răului.
Dacă citim Vechiul Testament vom constata că Dumnezeu nu a fost descris bun, blând și iertător, ci mai de grabă egocentric, mânios și răzbunător, dar asta este o altă poveste!
Monoteist or ba, Satana a primit un rol tot mai pronunțat și a fost ridicat la grad de pretendent la tron al lui Dumnezeu și folosit pe post de sperietoare.
Și aici, povestea nu este atât de simplă pe cât ar vrea Biserica să ne convingă fiindcă Lucifer (unul din multele nume atribuite Diavolului) semnifică “cel care aduce lumina”, adică este exact ce în mitologia Greacă a fost Prometeu, cel care a furat focul de la zei ca să-l dăruiască oamenilor, deci un personaj absolut pozitiv care ajută oamenii. Similar, în Grădina Eden, Diavolul în chip de șarpe împarte fructul cunoașterii cu oamenii – altfel spus, le dăruiește iluminarea. Dacă adăugăm la asta faptul că șarpe (nachash = 29) și mesaia (mashiach = 29) în Ebraică au aceeași valoare numerică, lucrurile se complică periculos!
Pentru a servi scopul și interesele Bisericii s-a denaturat sensul Artei Egiptene în Artă Neagră (întuneric) ca fiind în legătură cu diabolicul, maleficul, răul absolut și în opoziție cu asta Biserica reprezenta divinul, binele și astfel în cele din urmă s-a format ideea de Magie Albă (lumină).
În “Cartea Magiei Negre și a Pacturilor” publicată în 1898 de ilustrul Magician Arthur Edward Wait dă următoarea definiție Magiei Negre: “Magia Neagră este încercarea de a comunica cu Spirite Malefice în scopuri malefice”. În optica sa, Magia Albă este încercarea de a comunica cu Îngerii – Spiritele lui Dumnezeu sau divine – în scopuri nobile sau cel puțin inocente.
Cu toată dragostea pentru Arthur Edward Wait și inegalabilul său pachet de cărți de Tarot, Wait – ca și mulți alți Magiciani ai timpurilor sale – au încercat să împace și capra și varza, respectiv Magia cu Biserica, Creștinismul cu Magia și uneori chiar cu Yoga și Transcedentalismul. Lucru aparent nobil în teorie, dar irealizabil în practică.
Invocarea și comunicarea cu Îngeri își are bazele în jurnalele private din secolul 16 ale Magicienilor John Dee și Edward Kelly. Aceștia au susținut că informațiile lor, inclusiv limba enohiană relevată și sistemul Magic denumit Magie Enohiană, au fost primite de aceștia direct de la un spirit (înger?) pe nume Madimi. Chiar dacă jurnalele lui Dee vorbesc despre “limba Angelică”, respectiv “limbajul Divin”, Dee și Kelley au crezut că viziunile lor le-au oferit acces la secretele conținute în cartea apocrifă a lui Enoh și astfel acest limbaj a fost numit enohian și sistemul Magic prin care invocau și comunicau cu diferite Spirite a fost denumit Magie Enohiană.
Dee și Kelly s-au inspirat însă din lucrările lui Heinrich Cornelius Agrippa (1486 – 1535), mai ales din “Magia naturală – Filosofia Ocultă sau Magia”. Chiar dacă aproape de finalul vieții sala Agrippa a retractat ideile exprimate în cărțile sale din tinerețe, ele au rămas lucrări de referință pentru ocultiști. Magia naturală în viziunea lui Agrippa folosește forțele naturale față de forțele malefice (Demoni) folosiți în ritualurile din Goetia. Agrippa și-a concentrat atenția mai ales asupra astrologiei, alchimiei și studiul plantelor medicinale, eforturile sale punând bazele unor științe moderne general acceptate cum este astronomia, chimia, medicina sau botanica.
În zilele noastre se scrie tot mai mult despre îngeri și calitățile lor au fost înbogățite cu date înprumutate mai ales din Astrologie.
Este vre-o diferență între invocarea Îngerilor și cea a Demonilor? În opinia mea nici una. Avem de a face cu Spirite (entități) care chiar dacă uneori pot fi binevoitoare (benevolente), sunt în esență periculoase.
Cele mai multe cazuri de bântuire și posesie sunt rezultatul direct al invocărilor. Ca să poată activa în universul nostru Spiritele au nevoie de un vas (Kli), vehicul, iar acel vehicul este un corp uman. Se spune că în 1909 când Crowley însoțit de ucenicul său Victor Neuburg în deșertul din Algeria ar fi operat cele 19 Invocări ale Magiei Enohiene, Crowley deliberat ar fi rămas în afara cercului protector tocmai fiindcă a dorit să fie posedat de către Demonul Choronzon.
Posesia însă ridică cel puțin două probleme majore. Unu – odată lăsat Spiritul să intre, indiferent ce promisiuni ne-ar fi făcut, s-ar putea să nu mai vrea să ne părăsească corpul și doi la mână, este posibil ca sau trupul sau mintea noastră să nu facă față forței (energiei) Spiritului și să cedeze. Astfel, putem suferi un infarct fatal sau să înnebunim pur și simplu. Dacă urmărim cu atenție istoria tuturor marilor posedați vom observa cu ușurință că au avut o perioadă de înflorire rapidă și plină de succese și realizări după care au decăzut cu aceeași repeziciune. Și asta s-a întâmplat și cu așa-ziși profeți, și cu Magicienii. Luând lucrurile ca atare, nici Isus, nici Hitler n-au avut un sfârșit fericit.
Să ne amintim și de povestea “Aladin și lampa fermecată” din antologia “O mie și una de nopți”. “Lampa fermecată” (vasul) putea fi întradevăr o lampă cu ulei oarecare (Ma’ohr) sau avem de-a face cu o altă metaforă?
Mulți cred că limbajul Enohian a fost inventat (falsificat) de către Kelly însă traducerea în limba Engleză diferă cu certitudine de stilul lui Kelly din alte lucrări, astfel unii au presupus că acesta ar fi plagiat lucrarea deși nu s-a găsit nici până acum nicio altă variantă a lucrării, anterioară celei al lui Kelly.
Alții susțin că tot limbajul Angelic a fost o escrocherie pusă la cale de Kelly și Dee, pe când sunt și cei care cred că doar Kelly l-ar fi tras pe sfoară pe Dee ca să profite de acesta.
Magia enohiană este un sistem de magie ceremonială care ulterior a fost preluată și dezvoltată de numeroși Magicieni faimoși inclusiv Samuel Liddell MacGregor Mathers, Aleister Crowley, Dr. Thomas Rudd, Elias Ashmole, Dr. William Wynn Westcott și Israel Regardie. Acest sistem încă este utilizat de cele mai multe societăți oculte preluat în forma înbunătățită de cei din Zorii Aurii (Golden Dawn).
Despre Demoni, spiritele malefice (sau diabolice) avem ceva mai multe surse de informare. Cheia lui Solomon sau Clavicula Salomonis (Mafteah Shelomoh) este probabil cea mai cunoscută și cea mai utilizată carte a demonologiei. A fost scrisă – compilată – undeva prin secolul 14 sau 15 și a fost scrisă în limba Latină de autor sau autori necunoscuți. Circulă diferite variante ale cărții, majoritatea fiind din perioada secolelor 16-18 și există diferențe minore între ele.
Sunt cunoscute și utilizate și Pseudomonarchia Daemonum (apărut prin secolul 16), respectiv Lemegeton (apărut prin secolul 17). Cărțile conțin invocații, blesteme, instrucțiuni de operare și descrierea Demonilor. Demonii – chiar și conform credinței Creștine – sunt tot Îngeri, deci denumirea generică de Spirite este probabil cea mai adecvată.
Conform acestor cărți – bine îmbibate de spirit Creștin – mulți dintre acești Demoni ispășesc diferite pedepse după care se spune că vor fi reprimiți în Ceruri. În Goetia, de exemplu Marchosias și Phenex se crede că aveau de ispășit câte o pedeapsă de 1200 de ani după care sperau să fie reprimiți în Ordinul Tronului. Focalor avea aceleași speranțe după o pedeapsă de 1000 de ani etc.
În această lumină, este oarecum credibilă ideea conform căreia unii din acești Demoni pot fi chiar prietenoși și au tot interesul să își dovedească căința. Asta însă nu-i face nici mai puțin periculoși și nici mai de încredere. În general Spiritele au propria lor agendă și chiar dacă uneori interesele lor se suprapun cu ale noastre pe o anumită perioadă de timp, pe termen lung coabitarea și colaborarea nu este posibilă.
Multe voci afirmă că și așa zișii Îngeri al lui Kelly și Dee de fapt erau (sunt) tot Demoni, dar cei doi au încercat să se pună la adăpost de furia Bisericii.
Interesul crescut al Occidentului pentru India și Hinduism, pentru Transcedental și mai ales pentru Tantra a folosit încă o dată interesului Bisericii care a denaturat sensul celor două abordări Orientale, Calea Mâinii Stângi, respectiv Calea Mâinii Drepte. Dacă în cercurile Tantriste ambele căi sunt considerate valabile și acceptate, la noi Calea Mâinii Stângi a fost asociată cu Magia Neagră și cu maleficul.
În realitate Dakshinachara (Calea Mâinii Drepte) constă în abstinență și meditație iar Vamachara (Calea Mâinii Stângi) este un sistem mai permisiv care se bazează mai ales pe ritualuri sexuale, pe intoxicarea cu diferite halucinogenice (alcool, droguri) și permite consumul de carne. Despre Vamachara se crede că este mai periculoasă și inadecvată (a se citii nu la îndemna) oricui.
Evident, curioșii occidentali au fost atrași de Vamachara și tot atât de evident, Biserica a văzut în asta tot mâna Satanei.
În practică însă nu cred că există alb fără negru, dreapta fără stânga și nu cred că poți parcurge calea spre iluminare cu lecțiile făcute doar pe jumătatea însorită a potecii – metaforic vorbind, evident!
Și aici aș aminti de Star Wars, celebra serie al lui George Lucas tradusă “Războiul Stelelor” cu toate că traducerea corectă ar fi fost “Războaiele Stelare”. Star Wars este viziunea lui Lucas despre Magie și dacă urmărim în ordinea realizării, difuzării filmelor, observăm cum și viziunea (concepția) despre Magie al lui Lucas s-a modificat. Dacă la început aveam un conflict deschis între bine (Magie Albă) și rău (Magie Neagră), lucrurile se nuanțează pe parcurs, linia dintre cele două căi (Calea Mâinii Drepte și Calea Mâinii Stângi) se blurează și în final chiar se contopesc via Anakin Skywalker aka Darth Vader în Luke Skywalker. Ideea este simplă: devi Maestru doar atunci când cunoști și controlezi ambele laturi ale Magiei. Lucas a avut ideea genială să creeze o poveste comercială în care să ascundă în substrat câteva idei foarte interesante. Și nu este singurul cineast sau artist care recurge la astfel de artificii pentru a aduce în fața unui public mai larg idei ce în mod normal circulă doar în cercuri mult mai restrânse.
Totuși, și Lucas a ratat ideea de bază: ca să existe „echilibru în forță” este necesară prezența celei de-a treia energii, cea reconciliantă pe lângă cea activă și pasivă.
Yoga și meditația transcendentală au stârnit același interes ca și Tantra în lumea occidentală însă acestea sunt căi extrem de periculoase și sunt domeniile unde se pot face greșeli cu mare ușurință, dar se pot comite și cele mai inimaginabile manipulări și abuzuri.
Este totuși ceva important de precizat. Cum nu poți folosii programe scrise pentru Mac pe sisteme de operare Windows, așa nici sistemul Oriental Hindus nu este compatibil cu cel Oriental Arab.
Nu poți amesteca tehnici Yoga sau ritualuri Tantrice cu filozofia și practica Magiei Arabe. Când am adunat și introdus informațiile în Heptagramă, am vrut să includ și chakrele însă am constatat că nici planetele, nici organele, nici culorile nu se potrivesc. Asta m-a făcut să înțeleg că sunt căi diferite și chiar dacă putem presupune că ele conduc în aceeași direcție, am convingerea că tehnicile nu pot fi amestecate sau dacă totuși le amestecăm, rezultatele vor fi irelevante sau chiar negative. Sunt concepte și căi complet diferite și amestecarea lor creează doar și mai multă confuzie. Asta însă nu înseamnă că una sau alta din aceste căi ar fi mai eficientă. Fiecărui individ i se potrivește altceva, ajunge la iluminare pe calea pe care și-o alege. Nu poți însă să parcurgi un anume drum sărind de pe o potecă pe alta.
Într-o lume a globalizării și uniformizării forțate oamenii speră, cred în soluții universale – one size fits all – însă nu există astfel de soluții.
O altă abordare spune că Magia Albă este o formă pasivă de Magie în timp ce Magia Neagră este o formă activă. Lasă-te purtat de val este forma pasivă, fi valul este forma activă. În Alchimie unul din principiile de bază spune să fim cauza și nu efectul. Asta – în traducerea Bisericii – este evident o blasfemie și tentativa omului de a deveni Dumnezeu.
Dacă este să ne ghidăm după Biblie și canoanele Bisericești, orice formă de Magie este “necurată” și interzisă. Biserica ne învață să ne acceptăm soarta și orice încercare de a-ți schimba destinul practic contravine planului și voinței lui Dumnezeu.
În concluzie, cei care se mint că practică Magie Albă și sunt așa ziși “lucrători în bine” (sau lumină) ori sunt proști (naivi ar fi un cuvânt mult prea blând în cazul acesta) și n-au înțeles de fapt nimic despre Magie, ori sunt șarlatani, ori servesc niște interese obscure. Un lucru este cert: nu poți servii doi stăpâni în același timp.
Mai aproape de zilele noastre, infamul Anton LaVey, întemeietorul Bisericii Sataniste scria în controversata sa Biblie Satanică (sau Biblia Neagră cum a mai fost numită): “Am fost învâțați că Magia Albă este folosită numai în scopuri bune sau măcar în mod altruist în timp ce Magia Neagră este folosită în mod egoist sau chiar să faci rău intenționat. Satanismul nu trasează astfel de limite. Magia este Magie și este folosită ca atare. Satanistul, fiind Magicianul, are capacitatea să decidă ce este bine și să-și folosească puterile pentru a-și atinge scopul.”
Explicația lui LaVey este de bun simț și logică. De altfel, Satanismul promovat de LaVey este un ateism radical unde Dumnezeu nu este înlocuit cu Satana – cum mulți cred în mod eronat, ci cu propriul eu.
Și tot din zona satanistă, respectiv din filozofia celor de la Temple of Set, am reținut o explicație simplă și interesantă: Magia Neagră este aceea când înlocuieşti sintagma „facă-se voia ta” cu „facă-se voia mea”.
O definiție mult mai aproape de ceea ce cred și eu am găsit-o în cartea “Fragmente dintr-o învățătură necunoscută” al lui P.D. Uspensky. “Am fost întrebat deseori în ce constă “magia neagră” și am răspuns că nu există magie roșie, nici verde, nici galbenă. Există mecanica, adică “ceea ce se produce” și există “a face”. “A face” este magic și nu există decât un singur mod de “a face”. Nu pot exista două. Dar poate exista o falsificare, o imitație exterioară a aparențelor lui “a face”, care nu va putea da nici un rezultat obiectiv, dar poate înșela persoanele naive și să suscite în ele credința, infatuarea, entuziasmul și chiar fanatismul.” (Fragmente dintr-o învățătură necunoscută, P.D. Uspensky, Editura RAM 1995)
Uspensky reiterează câteva idei exprimate mai devreme: Biserica practică o Magie mecanică, doar imită ritualurile; nu există Magie pasivă și nu în ultimul rând sunt foarte mulți șarlatani care nu fac altceva decât profită de naivitatea și disperarea unor oameni în propriul lor beneficiu – vezi cazurile așa-ziselor vrăjitoare care reușesc cu mare succes să înșele credulii.
Concluzia este că nu există nici Magie Neagră, nici Magie Albă, ci doar Magie. Cu laturile sale mai luminoase și cu părțile sale întunecate.
Dacă alegi Magia nu poți fi concomitent puțin Magician și puțin bun creștin. Poți să te minți singur, poți să-i minți pe alții, dar asta nu schimbă cu nimic situația. Explicația teologică este una la îndemâna tuturor: Magia are la bază un sistem politeist, Iudaismul, Creștinismul și Islamismul sunt produse derivate și credințe monoteiste. Însuși scopul acestor religii monoteiste a fost să izoleze omul și să-l destabilizeze. Este oarecum amară observația că Islamul a reușit să rupă Arabii de propriul lor sistem de Magie și rezultatul este evident: declinul civilizației Arabe.
Religia are această funcție de a optura conexiunea om-Dumnezeu și de a îndepărta omul de Dumnezeu (Magie, energie, numiți-o cum doriți). Încă din cele mai vechi timpuri, vracii, magii, vrăjitorii, preoții, Magicienii vor puterea (energia0 pentru ei și se întrepun în comunicarea omului cu Dumnezeu, deturnează fluxul energetic și încearcă să-l folosească în scopuri personale.
Biserica nu este nimic altceva decât expresia dorința de control și nevoia de putere și astfel nu are nicio legătură cu ceea ce numim generic credință sau Dumnezeu.
În partea cealaltă, cei care au nevoie de dogmele bisericești ca să se păstreze în minime canoane de moralitate umană, sunt persoane slabe și care mereu au nevoie de justificări și scuze pentru faptele lor, și nu în ultimul rând caută iertarea acolo unde nu se pot ierta singuri.
Am fost întrebat cum poate cineva să devină Magician.
Sunt doar două căi posibile, nici una fără riscuri.
Cel mai simplu este să devi discipolul (ucenicul) unui Magician și să înveți de la acesta. Riscul aici este că niciodată nu vei ști altceva decât ce te învață acea persoană și s-ar putea să îți bage în cap informații false și neadevăruri. Iar în al doilea rând fiind o persoană mult mai experimentată, poate să profite de tine și să abuzeze de cunoștințele sale abuzând psihic, mental și uneori chiar și fizic de tine.
În general se formează cupluri de Magicieni de același sex, chiar și cele mai multe societăți ezoterice sunt organizate pe sistem de loje unisex. Este total eronat și ineficient! Secretul este tocmai îmbinarea elementului masculin și feminin în toate planurile.
Un exemplu de succes în colaborarea dintre un Magician și un discipol de sex feminin sunt cărțile de Tarot. Atât pachetul Rider-Waite cât și futuristicul pachet Toth au fost rodul unor astfel de colaborări. Pachetul Rider-Waite a fost creat de A. E. Waite în colaborare cu Pamela Colman Smith, iar pachetul Toth a fost rezultatul conlucrării lui Aleister Crowley cu Lady Frieda Harris. Nu cred că rezultatul ar fi fost la fel de impresionant dacă cei doi Magicieni ar fi lucrat singuri sau tot cu niște bărbați.
A doua cale este să înveți totul singur. Este o cale anevoioasă, epuizantă și s-ar putea să nu ducă nicăieri sau, mai rău, să te pună pe o cale greșită.
Informații sunt suficiente și cu multă perseverență poți filtra datele, însă am constatat că sunt foarte, foarte multe informații false și foarte multe enormități care sunt unanim acceptate circulă drept adevăruri incontestabile. Era digitală a schimbat radical abordarea în ceea ce privește ascunderea adevărului. Dacă înainte existau puține informații și erau aproape inaccesibile, acum există o infuzie de informații mult supradimensionată, însă cele mai multe dintre ele sunt false și pun omul pe trasee greșite.
Plecând de la cărțile de Tarot am observat că de cele mai multe ori ți se spun lucruri, dar ele nu sunt nici explicate, nici argumentate. Și multe din aceste lucruri sunt – din păcate – eronate.
Soluția este aplicarea regulei de bază din jurnalism: te informezi din mai multe surse, pui toate informațiile disponibile cap la cap și dai la o parte tot ceea ce nu este la locul lui. Chiar și așa, luate din surse multiple, foarte multe date și informații sunt greșite. Trăim într-o lume al falsului autentic în care ni s-a spus că albul este alb și negrul este negru însă dacă deschidem ochii descoperim că nu este deloc așa. Am fi tentați să credem că oamenii cu profesii liberale ca Astrologia, Numerologia, etc sunt oameni liberi și mai deschiși la minte, însă – surprinzător – cei mai mulți dintre ei sunt rigizi și conservatori. Mulți au învățat mecanic teoria și o aplică cu rigoare, dar niciodată nu își pun întrebarea dacă ceea ce au învățat este într-adevăr corect. Mai mult, foarte mulți au tendința de a distorsiona și denatura datele ca ele să fie conforme ideilor și principiilor lor când în mod normal ar trebui să fi flexibil și să admiți când greșești, să-ți schimbi ideile și principiile atunci când apar date și informații noi. “Crede și nu cerceta” este apanajul ignoranților. Nu poți fi prizionerul convențiilor și totodată să te consideri liber și să practici o meserie liberală.
Ca și în cazul în care optăm să devenim ucenicul unui Magician, și dacă alegem să învățăm singuri, cel mai bine singur este în doi (Principiul Sexului). Aveți șanse mai bune dacă vă asociați cu cineva de sex opus care împărtășește aceleași interese și porniți pe acest drum împreună. Puterea unui astfel de cuplu este extraordinară!
Heptagrama poate și este un instrument eficient pe acest drum.
De altfel, în desenele vechi despre alchimie vom observa că erau desenate cupluri de alchimiști bărbat-femeie și procesul de transformare a mai fost numit și “Cununie chimică”, simbol al cununiei Soarelui (bărbatul) cu Luna (femeia). Duminica, prima zi a săptămânii este zi dedicată familiei, adică cei doi sunt unul, pe parcursul săptămânii se despart – trec prin diferite etape de transformare – ca Vineri cei doi să redevină unul. Este o metaforă, dar și un ritual bine definit.

Un gând despre „Despre Magie. Magie Alba, Magie Neagra… Magie Mov?

  1. Pingback: Satanism – adevăr și dezinformare | TAROT Zi de Zi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s